Lamia (mitologi)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Lamia
Lamiamyth.jpg
Lamia déning Herbert James Draper (1909)
Makhluk
Jeneng: Lamia
Data
Mitologi: Yunani

Jroning mitologi Yunani, Lamia kuwi sawijining putri Libya kang dadi daimon sing gawéné matèni bocah cilik. Ing tulisan liyané dijamakaké dadi lamiai. Jinisé mèmper karo monster wanita liyané saka mitologi Greco-Roman, kayadéné empousai lan mormolykei, nanging dibédakaké saka kang pungkasan iki mau marga wujudé kang setengah wanita setengah ula.[1] Jeneng basa Yunani kanggoné devourer utawa "ula gedhé".[2]

Mitologi[sunting | sunting sumber]

Lamia kuwi putri saka Poseidon lan Lybie[3], sawijining personifikasi saka negara Libya. Lamia dhéwé kuwi putri ing Libya, kang ditresnani déning Zeus.[4] Hera meruhi bab selingkuhan kuwi lan nyulik anakké Lamia, saéngga Lamia jroning matiné banjur dadi monster lan nyulik sarta merjaya bocah-bocah cilik. Zeus mènèhi kakuwatan kadéwan minangka upaya nentremaké, uga kakuwatan kanggo ngilangaké matané dhéwé kanggo sauntara wektu.[5]

Interpretasi[sunting | sunting sumber]

Lamia déning John William Waterhouse (1909); cathetan: kulit ula ing bangkèkané.

Para ibu kerep medèni anak-anaké kanthi crita bab Lamia.[6] Leinweber mratélakaké, "Lamia dadi tokoh dongèng, kang dianggo déning para ibu lan pamomong bocah supaya bocah-bocah padha sopan"[7]


Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Empousai
  2. ^ http://www.theoi.com/Ther/Lamia.html
  3. ^ Diodorus Siculus, Library of History xx.41.
  4. ^ Aristophanes, Peace.
  5. ^ Bell, Women of Classical Mythology (sumber saka Diodorus Siculus 22.41; Suidas 'Lamia'; Plutarch 'On Being a Busy-Body 2; Scholiast ing Aristophanes Peace 757; Eustathius ing Homer's Odyssey 1714) (Kamus Mitologi ka-C20)
  6. ^ Tertullian, Against Valentinius (ch.iii)
  7. ^ Delengen David Walter Leinweber, Witchcraft and Lamiae in "The Golden Ass", Folklore 105 (1994:77-82) p.77

Referensi[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Lamia (mitologi) ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lamia_(mitologi)&oldid=813229"