Korawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Para Korawa (utawi rikala-kala Kurawa) punika para paraga antagonis salebeting wiracarita Mahabharata. Sedaya punika para mengsah bebuyutaning para Pandhawa. Cacahipun wonten satunggal atus kaliyan sedaya punika, putranipun prabu Dertarastra ingkang wuta mboten saged ningali kaliyan garwanipun, sang pramèswari, Dewi Gandari.

Tegesipun nami[sunting | sunting sumber]

Korawa utawi Kaurava ing basa Sangskreta, tegesipun “tiyang saking trah Kuru”. Kuru punika leluhuripun para panguwasa ing negari Hastina. korawa menika putra saking Destarastra kaliyan dewi gendari. cacahipun wonten satus.Sajatinipun para Pandhawa ugi saking trah Kuru, ananging namung para Korawa kémawon ingkang dipunsebat kados punika.

Para Korawa[sunting | sunting sumber]

Ing andhap punika inggih naminipun para Korawa. Kalihipun Korawa utama inggih punika Suyodana/Duryodana kaliyan Duhsasana dipunsebat langkung riyin. Lajeng sanèsipun dipunsebat miturut urutanipun abjad Latin:

  1. Suyodana/Duryodana
  2. Duhsasana
  3. Abaswa
  4. Adityaketu
  5. Alobha
  6. Anadhresya
  7. Anudhara
  8. Anuradha
  9. Anuwinda
  10. Aparajita
  11. Aswaketu
  12. Bahwasi
  13. Balawardana
  14. Bhagadatta
  15. Bhima (Korawa)
  16. Bhimabala
  17. Bhimadewa
  18. Bhimaratha
  19. Carucitra
  20. Citradharma
  21. Citrakala
  22. Citraksa
  23. Citrakunda
  24. Citralaksya
  25. Citrangga
  26. Citrasanda
  27. Citrasraya
  28. Citrawarman
  29. Dharpasandha
  30. Dhreksetra
  31. Dirgaroma
  32. Dirghabahu
  33. Dirghacitra
  34. Dredhahasta
  35. Dredhawarman
  36. Dredhayuda
  37. Dretapara
  38. Duhpradharsana
  39. Duhsa
  40. Duhsah
  41. Durbalaki
  42. Durbharata
  43. Durdharsa
  44. Durmada
  45. Durmarsana
  46. Durmukha
  47. Durwimocana
  48. Duskarna
  49. Dusparajaya
  50. Duspramana
  51. Hayabahu
  52. Jalasandha
  53. Jarasanda
  54. Jayawikata
  55. Kanakadhwaja
  56. Kanakayu
  57. Karna (Korawa)
  58. Kawacin
  59. Krathana
  60. Kundabhedi
  61. Kundadhara
  62. Mahabahu
  63. Mahacitra
  64. Nandaka (Korawa)
  65. Pandikunda
  66. Prabhata
  67. Pramathi
  68. Rodrakarma
  69. Sala (Korawa)
  70. Sama (Korawa)
  71. Satwa (Korawa)
  72. Satyasanda
  73. Senani
  74. Sokarti
  75. Subahu
  76. Sudatra
  77. Suddha (Korawa)
  78. Sugrama
  79. Suhasta
  80. Sukasananda
  81. Sulokacitra
  82. Surasakti
  83. Tandasraya
  84. Ugra
  85. Ugrasena
  86. Ugrasrayi
  87. Ugrayudha
  88. Upacitra
  89. Upanandaka
  90. Urnanaba
  91. Wedha
  92. Wicitrihatana
  93. Wikala
  94. Wikatanana
  95. Winda
  96. Wirabahu
  97. Wirada
  98. Wisakti
  99. Wiwitsu
  100. Wyudoru

Para Korawa wusananipun tiwas sedaya ing perang Bratayuda. Sang Korawa ingkang tiwasipun pungkasan puniku Suyodana. Piyambakipun pupunipun dipunpupuh mawi gadha sakemengipun déning Wrekodara ngantos tiwas.

Sadhèrèk para Korawa[sunting | sunting sumber]

Para Korawa cacahipun satus, nanging taksih gadhah sadhèrèk èstri kaliyan jaler. Inggih punika Yuyutsu, putra prabu Dertarastra nanging bènten ibu, ibunipun wanita wesya. Lajeng saking Dewi Gandari, wonten malih putra naminipun Duskampana kaliyan putri Duhsala (utawi Duśśala).

Kapurih mangga ugi dipunpriksani[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Korawa&oldid=816796"