Kilauea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kīlauea

Mauna Ulu, a satellite vent on Kīlauea shield volcano
Elevasi 4.091 ft (1 m)
Location
Lokasi Hawaiʻi, USA
Pagunungan Hawaiian Islands
Koordinat 19°24′26″N 155°17′00″W / 19.40722°N 155.2833333°W / 19.40722; -155.2833333Koordinat: 19°24′26″N 155°17′00″W / 19.40722°N 155.2833333°W / 19.40722; -155.2833333
Geology
Tipe Shield volcano
Umur  23000 yrs (oldest dated samples)[1]
Larikan/sabuk Hawaiian-Emperor seamount chain
Pungkasan njeblug January 3, 1983present
Kilauea
Map Kilauea

Kilauea inggih punika gunung berapi ingkang paling ragil lan paling tenggara ing Pulau Ageng Hawai `i. Wontenipun Kilauea namung minangka tonjolan ing sisih ''tenggara'' Mauna Loa, lan ngantos pinten-pinten taun dipunanggep minangka satelit tangga raseksa kemawon, boten gunung ingkang pepisahan. Ananging, panaliten ingkang dipuntindaken pinten-pinten dekade pungkasan, nedahaken kanthi cetha menawi Kilauea gadhahi sistem pipa-magma piyambak, ingkang miyaraken ngantos lumahan ingkang langkung saking 60 km saking bumi.

Puncak Kilauea dumunung ing garis lengkung gunung berapi kalebet Mauna Kea lan Kohala lan boten kalebet Mauna Loa. Utawi saged dipunwastani menawi Kilauea punika kagem Mauna Kea minangka Lo`ihi kagem Mauna Loa. Hawaii migunakaken tembung Kilauea namung kagem kaldera puncak, ananging bumi ilmuwan saking pinten-pinten dinten, panggunaan ingkang asipat misuwur sampun dipunwiyaraken kagem nyartakaken nami sedaya gunung berapi.

Fakta saking Kilauea[sunting | sunting sumber]

  • Lokasi

19,425 N 155,292 W 1.277 m 4.190 ft

  • Daerah

1.430 km2 552 mi2 (13,7% saking Hawaii)

  • Volume

25,000-35,000 km3 6,000-8,500 mi3

Erupsi Kilauea[sunting | sunting sumber]

Erupsi Kilauea

Erupsi Gunung Kilauea dipunwiwiti ing taun 1983 dipunlajengaken kerucut cinder lan jawah grimis Pu `u` O `(titik dhuwur ing langit) ō. Lava erupsi saking kerucut mili nglajengaken sistem tabung ngandhap Pulama Pali ing 11 km ing laut(kiwa ngadhap). Kilauea inggih punika griya Pele, dewi gunung api Hawaii. Tembang Hawaii lan wujud tradisi lisan kathah erupsi fomented dening erupsi Pele saderengipun erupsi kaping setunggalipun ing Eropa, misionaris Rev William Ellis, ngertos puncak ing taun 1823. Kaldera inggih punika situs kagiyatan ing abad kaping 19 lan wiwit abad punika. Wiwit taun 1952 sampun wonten 34 erupsi, lan wiwit Januari 1983 erupsi panjangipun ngantos zona keretakan wetan.[2] Taun erupsi Kilauea: 1983-2011, 1982,1980, 1979, 1977, 1975, 1969-1974, 1967-1968, 1965, 1963 1962, 1961, 1960, 1959, 1954, 1952, 1934, 1931-1932, 1930, 1929, 1927, 1906-1924, 1905-1906, 1903-1904, 1902-1903, 1897, 1896, 1823-1994, 1820, 1790, 1750.[3]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Fakta saking Kilauea[sunting | sunting sumber]

  • Lokasi

19,425 N 155,292 W 1.277 m 4.190 ft

  • Daerah

1.430 km2 552 mi2 (13,7% saking Hawaii)

  • Volume

25,000-35,000 km3 6,000-8,500 mi3[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Introduction to Kilauea Volcano". Hawaii Volcano Observatory. USGS. http://hvo.wr.usgs.gov/kilauea/. Retrieved 2011-01-04.
  2. ^ (id)hvo.wr.usgs.gov(dipuntingali tanggal 24 September 2011)
  3. ^ (en)www.volcanolive.com(dipuntingali tanggal 24 September)
  4. ^ (id)hvo.wr.usgs.gov(dipuntingali tanggal 24 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kilauea&oldid=832916"