Iwak Epé Manta

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Iwak pari)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Manta birostris
200px
Pari manta saka Pasifik
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Chondrichthyes
ordo: Rajiformes
kulawarga: Myliobatidae
Subkulawarga: Mobulinae
Genus: Manta
Species: M. birostris
Jeneng binomial
Manta birostris
Walbaum, 1792

Iwak epé manta (jeneng latin: Manta birostris, basa Indonésia Ikan pari manta) iku kalebu salah sijiné iwak kang nduwèni ukuran paling gedhé ing donya.[1] Salah sijiné spesies iwak epé yaiku iwak epé manta utawa kang nduwèni jeneng latin Manta Birostris.[1] Ambané iwak pari saka pucuk sirip dhadha nganti pucuk sirip liyané tekan 7 meter.[1] Boboté iwak pari nganti tekan 3 ton.[1]

Iwak epé ditemokaké ing lautan tropis ing kabèh segara ing donya, kurang luwih antarané 15 drajat lintang lor nganti 35 drajat lintang kidul.[1] Panyebarané kang amba lan penampilané kang unik ndadèkaké iwak iki nduwèni akèh jeneng yaiku "manta Pasifik", "manta Atlantik", "devil fish", lan "sea devil".[1]

Ing Indonésia, epé manta nduwèni jeneng lokal kang béda-béda antarané siji dhaérah karo dhaérah liyané.[1] Jeneng iki kayata cawang kalung, plampangan, lan pari kebo.[1] Diarani epé kebo amarga ana bagéyan awaké kang mèmper kaya sungu kebo ing ndhasé saéngga dianggep mèmper kebo.[1]

Iwak epé kususé epé manta kalebu kéwan kang akèh diburu.[2] Ananging IUCN nerangaké yèn cacahé epé manta durung kalebu kéwan kang dianggep punah.[2] Populasi epé manta dianggep arang amarga kagiyatan ing laut lan kahanan laut kang akèh kena polusi, ananging rasio réprodhuksi iwak epé kang asor.[2]

Manta kagolongaké famili Myliobatidae kang cacahé ana 40 spesies.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (en)fishbase.org(diundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. ^ a b c d (en)Manta Ray FAQ Elasmo-Research elasmo-research.org(diundhuh tanggal 11 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Epé_Manta&oldid=837185"