Huang Taiji

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Huang Taiji
皇太極
China Qing Dynasty Flag 1889.svg Kaisar kedua Dinasti Qing Cina
Memerintah 1626 – 21 September 1643
Pendahulu Nurhaci
Pengganti Kaisar Shunzhi
Pasangan Maharani Xiao Duan Wen
Empress Xiao Zhuang Wen
Anak
Hooge, Psngeran Su
Loge
Gebohui
Yebušu
Sose
Gaose
Changshu
Fulin, Shunzhi Emperor
Taose
Bombogor
Nama lengkap
Cina: Aixin-Jueluo Huáng Tàijí 愛新覺羅皇太極
Manchu: Hung Taiji hala-i Aisin-Gioro 20px
Gelar dan jabatan
The Emperor of Great Qing (宽温仁圣皇帝 kuān wēn rén shèng huángdì)
The Great Khan of the Mongols (Aghuda Öröshiyegči Nayiramdaghu Boghda Khagan)
The Boghda Khagan of Great Jin (Gosin Onco Hūwaliyasun Enduringge Han)
Nama anumerta
Kaisar Yingtian Xingguo Hongde Zhangwu Kuanwen Rensheng Ruixiao Wen (in 1643)
應天興國弘德彰武寬溫仁聖睿孝文皇帝
Manchu: Genggiyen su hūwangdi
Nama kuil
Qing Tàizōng
清太宗
Ayah Nurhaci
Ibu Maharani Xiao Ci Gao
Lahir 28 November 1592
Meninggal 21 September 1643 (umur 50)
Dikubur Zhaoling
China Qing Dynasty Flag 1889.svg

Huang Taiji (lair 28 November 1592 – tilar donya 21 September 1643 kanthi umur50 taun) yaiku Kaisar nomer loro saka Dinasti Qing kang mapan ing Cina.[1].[2][3] Nalika dadi kaisar dheweke mesthi nggawa bali tawanan perang saka suku Han, banjur dheweke sinau budaya lan adat suku Han.[1] Kaisar Huang Taiji nduweni pepinginan nguwasani daratan Tiongkok lan ngrebut ibukota kanthi pambiantu suku Han.[1] Ana ing sawijining peperangan nalika nglawan Panglima Han kang misuwur, Fan Hau Ming, Huang Taiji ngepung lan ora ngumbarke Fan Hau Ming kanggo bisa balik meneh karo maksud ngejak Fan Hau Ming kanggo dadi sekutune.[1] Nanging, Fan Hau Ming kuciwa merga anak, bojo, lan ibune wis dipateni dening rajane dhewe merga alesane Fan Hau Ming kalah ana ing peperangan lan Hei San dadi pamberontak.[1] Sawise Fan Hau Ming dicekel, dheweke ora gelem nuruti Huang Taiji lan duwe niat kanggo mateni awake dhewe kanthi cara ora gelem mangan lan ngombe.[2] Pungkasane, Huang Taiji njaluk bantuwan saka selir Xiao Zhuang ibu saka Fu Lin kanggo mbujuk Fan Hau Ming.[2] Ming sempet nulis surat kang isine ngomong yen dheweke ora bisa dadi sekutune Huang Taiji merga tresna marang negarane lan rajane.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Huang_Taiji&oldid=881335"