Kaisar Shunzhi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Shunzhi
China Qing Dynasty Flag 1889.svg Kaisar katelu Dinasti Qing Cina
Pamaréntahan 1 Oktober? 1644 – 7 Januari 1661
(&&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016 taun, &&&&&&&&&&&&&098.&&&&&098 dina)
Panobatan 1650
Didhisiki Huang Taiji
Pangganti Kaisar Kangxi
Wali Dorgon (1643-1650)
Isu
Yinti
Fuquan
Hiowan Yei, Kaisar Kangxi
Changning
Jishou
Longxi
Yonggan
Asma jangkep
Chinese: Aixin-Jueluo Fulin 愛新覺羅福臨
Manchu: Aisin-Gioro Fulin ᠠᡳᠰᡳᠨ ᡤᡳᠣᡵᠣ ᡶᡠᠯᡳᠨ
Asma anugerah
Kaisar Titian Longyun Dingtong Jianji Yingrui Qinwen Xianwu Dade Honggong Zhiren Chunxiao Zhang
體天隆運定統建極英睿欽文顯武大德弘功至仁純孝章皇帝[Swara Listen
Nami kuil
Kaisar Shizu of Qing
清世祖
Bapa Huang Taiji
Ibu Ibu Suri Xiaozhuang
Miyos 15 Maret 1638
Shengjing, Manchuria
Tilar donya 5 Februari 1661 (umur 22)
Kota Terlarang, Beijing, Dinasti Qing
ing Xiaoling, Zunhua

Kaisar Shunzhi (Hanzi: 顺治, Mongol : Eyebeer Zasagch Khaan, lair 15 Maret 1638 – tilar donya 5 Februari 1661 kanthi umur22 taun) yaiku kaisar katelu saka Dinasti Qing lan kaisar Tiongkok pisanan saka suku Manchu wiwit bangsa minoritas iku nguwasani Tiongkok taun 1644.[1] Jeneng asline yaiku Aisin Gioro Fulin (爱新觉罗福临), putra ka-9 saka Huang Taiji.[1] Shunzhi nguwasani tahta sawise bapake, Huang Taiji mangkat nalika tauan 1643.[1] Fulin yaiku putra ka-9 saka Huang Taiji kang dilairake denig salah siji selir kesayangane.[1] Gelar putra mahkota kang disandang Fulin dipercaya dening akeh wong merga jasa lan usaha saka ibune.[1] Nalika Fulin nguwasani tahta taun 1643, dheweke direwangi dening pamane, Pangeran Dorgon lan Jirgalang kang dadi waline.[1] Dorgon kang ambisius pengin ngrebut beijing banjur ngumpulake kakuwatan lan nglatih basukan kang dibantu dening kakange Aji ge lan adhine Dodo lan uga salah siji penasehat militer saka suku han kang jenenge Fan Hau Chen.[1] Fan hau Chen dhewe yaiku adhine salah siji Jenderal saka Ming yaiku Fan Hau Ming.[1] Nalika sasi Juni 1644 kanggo nerusake cita-cita dinasti Qing yaiku nguwasani Tiongkok, Qing ngerahake pasukan tumuju Beijing, ibukota Dinasti Ming kang ngliwati Tembok Besar lan uga ngliwati Terusan Shanhai kang dibantu dening gubernur ming kang cacahe telu lan salah sijine yaiku Wu Sangui (pemberontakkan tiga raja muda) lan bisa ngrebut Beijing saka rezim pemberontak petani Dashun kang dipimpin dening Li Zicheng..[2] Sasi Oktober taun iku uga, Duo’ergun ndeklarasikake yen Dinasti Qing dadi enerus sah saka Dinasti Ming kang sadurunge dikalahake dening pemberontakan petani Dashun.[2] Kanggo njupuk atine rakyat ming kang etnis han Duo’ergun nganakake upacara berkabung kanggo raja ming kang tewas ana ing pemberontakkan petani.[2] Duo`ergun uga ngangkat Fan hau cen wong saka etnis Han dadi pejabat resmi negara, prkara iku uga dilakokake kanggo njupuk atine rakyat.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h [Shunzhi. (2009). In Encyclopædia Britannica. Retrieved August 04, 2009, from Encyclopædia Britannica Online]
  2. ^ a b c d [Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Shunzhi&oldid=832995"