Hibari Misora

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hibari Misora

Hibari Misora (awal 1950-an)
Latar wuri
Jeneng Kazue Katō
Asal Isogo, Yokohama, Jepang
Died 24 Juni 1989 (umur 52)
Génré enka, kayōkyoku, jazz, chanson
Pegawéyan penyanyi, aktris
Instrumèn vokal
Taun aktif 1949-1989
Situs wèb Situs resmi

Hibari Misora (美空ひばり Misora Hibari?, lair ing Yokohama, 29 Mei 1937 – tilar donya ing Tokyo, 24 Juni 1989 kanthi umur52 taun) inggih punikz penyanyi lan aktris lègèndaris Jepang. Hibari kalèbèt salah seorang artis musik ingkang suksès ing donya, ngantos wafatipun, piyambakipun sampun merèkam sawètawis 1.200 lagu lan rekamanipun pajèng ingkang katahipun 68 yuta kopi.[1] Lagu hit terakhirnya, "Kawa no Nagare no yōni" asring dipunbèta dèning artis-artis ingkang misuhur lan orkestra, kalebèt The Three Tenors dan Teresa Teng.

Dados aktris, Hibari saking taun 1949 ngantos 1971 mbintangi sawetawis 160 judul film. Peranipun ing Tokyo Kid (1950) nggambaraken anak jalanan, ugi simbol kerja keras lan optimisme nasional Jepang pasca-Perang Dunia II.[2] Hibari inggih punika wanita Jepang ingkang wiwitan ingkang nampi Penghargaan Kehormatan Rakyat saking Perdana Menteri Jepang. Artis ingkang dados penyanyi rekaman ing yuswa 12 taun punika gadahi asma panggilan kesayangan Ojō (御嬢? Nona).

Karier[sunting | sunting sumber]

Masa kecil[sunting | sunting sumber]

Dipunlahiraken ing Isogo-ku, Yokohama dados Katō Kazue, putri sulung saking ayah tukang iwak asmanipun Katō Masukichi lan ibu rumah tangga asmanipun Kimie, bakat musik Hibari sampun katingal sejak usia dini. Kedua orang tuanya penggemar musik, dan mereka memiliki fonograf di rumah. Hibari kecil remen nyanyi lagu-lagu kayōkyoku lan lagu ingkang sedang populer wekdal punika. Ing tengah berkecamukipun Perang Dunia II, ayahipun ing wulan Juni 1943 mangkat ing medan perang. Hibari ing wekdal punika berusia 6 taun, ngantar kepergian ayah kaliyan nyanyiaken lagu Kudan no Haha. Hadirin ing pesta perpisahan sangat kesan ngantos nangis. Sadar menawi bakat nyanyi putrinipun, ibu gadahi usaha ngeluncuraken karier Hibari dados penyanyi.

Penampilan Kawiwitan[sunting | sunting sumber]

Mboten lami saksampune perang pungkasan, Kimie ugi nerusaken usaha supados putrinipun saged dados penyanyi. Kaliyan yatra piyambak, Kimie mendirikan orkes Aozora Gaku lan ingkang dipunpimpin piyambak . Dados panggung panggenan Hibari alit nyanyi inggih punika balai-balai rakyat lan panggenan-panggenan pemandian umum. Ibunipun nyiptaaken asma panggung Misora Kazue ingkang wiwit dipunengge ing yuswa 8 taun.

ing taun saklajengipun (1946), piyambakipun tampil ing acara madosi bakat Shiroto Nodo Jiman ing NHK. Ringo no Uta inggih punika lagu ingkang dipunyanyiaken ing babak penyisihan. Hibari lan ibunipun yakin badhe lulus. Ananging juri menika mboten sembunyiaken lonceng tanda lulus, menika namung kritikan tajam ingkang saged Hibari.[3] ing wulan September taun ingkang sami, Teater Athena ing Yokohama dados panggenan manggung ingkang kawiwitan kangge Hibari. Ing musim semi taun saklajengipun, Koga Masao datan kunjung ing griya ibu Hibari. Koga sedang gadahi tugas dados juri acara Nodo Jiman ing wanci punika dipunlajengaken ing Yokohama. Hibari diminta supados nyanyi ing ngajeng Koga. Secara a capella, Hibari nyanyiaken lagu ciptaan Koga, Kanashiki Takebue. Koga terkesan kaliyan bakat, keberanian, lan penjiwaan lagu dening Hibari ingkang tasih bocah, ujarnipun, "Kamu bukan tingkatan 'Nodo Jiman' ugi, ananging penyanyi ingkang sampun matang."

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Hibari Misora, Japanese Singer, 52". New York Times. 25 Juni 1989. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=950DE7DA1E3EF936A15755C0A96F948260. Retrieved 2009-06-18.
  2. ^ Tansman, Alan (1996). "Mournful tears and sake: The postwar myth of Misora Hibari". In John Whittier Treat. Contemporary Japan and Popular Culture. Honolulu: University of Hawai'i Press. ISBN 0-824818-54-7.
  3. ^ "Top 100 Japanese pops Artists - No.5". HMV Online. 26 November 2003. http://www.hmv.co.jp/news/newsDetail.asp?newsnum=311040086. Retrieved 2009-06-18.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hibari_Misora&oldid=835871"