Gunung Tambora

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pasawangan gunung Tambora
Kawah Gunung Tambora.
{{{Nama}}}
Elevasi {{{Elevasi}}}
Listing Ribu

Gunung Tambora (utawa Tomboro) yaiku sawijining stratovolcano aktif kang panggoné ana ing pulo Sumbawa, Indonésia.[1] Gunung iki mapan ana ing rong kabupatèn, yaiku Kabupatèn Dompu (sapérangan sikil sisih kidul nganti tekan kulon segara, lan Kabupatèn Bima (bagéyan èrèng-èrèng sisih kidul nganti tekan kulon lor, lan sikil nganti tekan sisih wétan tekan lor), Provinsi Nusa Tenggara Barat, pasé ana ing 8°15' LS lan 118° BT.[1]

Gunung mapan ana ing sisih lor lan kidul yaiku awujud kerak oseanik.[1] Tambora kabentuk déning zona subduksi ana ing ngisoré.[1] Perkara iki ningkataké kadhuwuran Tambora nganti tekan 4.300 m[2] kang ndadèkaké gunung iki tau dadi salah siji puncak paling dhuwur ana ing Nusantara lan mededi dapur magma kang gedhé ing gunung iki.[1] Mbutuhaké wektu saabad kanggo ngisi menèh dapur magma kang ana ing gunung iki. [1]

Aktivitas vulkanik gunung iki ana ing pucuké nalika sasi April taun 1815 nalika kuwi gunung iki mbledhos ana ing skala pitu Volcanic Explosivity Index.[1] Bledhosan iki dadi bledhosan paling gedhé nalika ana jeblugan tlaga Taupo taun 1815.[3]

Pabandhingan jeblugan gunung Tambora lan jeblugan gunung liyané
Jeblugan Taun Dhuwuré keluk (km)  VEI  Owah-owahan mangsa panas ana ing sisih lor bumi (°C) Pepati
Taupo 181 51 7  ? ora dikawruhi
Baekdu 969 25 6–7  ?  ?
Kuwae 1452  ? 6 −0,5  ?
Huaynaputina 1600 46 6 −0,8 ≈1400
Tambora 1815 43 7 −0,5 > 71.000
Krakatau 1883 25 6 −0,3 36.600
Santamaría 1902 34 6 ora ana owah-owahan 7.000-13.000
Katmai 1912 32 6 −0,4 2
Gunung St. Helens 1980 19 5 ora ana owah-owahan 57
El Chichón 1982 32 4–5  ? > 2.000
Nevado del Ruiz 1985 27 3 ora ana owah-owahan 23.000
Pinatubo 1991 34 6 −0,5 1202
Sumber: Oppenheimer (2003),[3] dan Smithsonian Global Volcanism Program untuk VEI.</ref>"Large Holocene Eruptions". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. http://www.volcano.si.edu/world/largeeruptions.cfm. Retrieved 7 November.</ref>

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Tambora&oldid=831675"