Gestapo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Gestapo Swara dengar (akronim saking Geheime Staatspolizei; "polisi negara rahasia") inggih punika polisi rahasia resmi Nazi Jerman. Ing ngandap administrasi SS, piyambakipun diadministrasi dèning RSHA lan dipunanggèp sebuah organisasi ganda Sicherheitsdienst lan ugi subkantor Sicherheitspolizei. Wiwitipun Gestapo mènika Polisi Rahasia Prusia (Preußische Geheimpolizei) lan dipunpimpin dèning Rudolf Diels. Asma "GESTAPO" (pertama kali dipunsèbat "GESTAPA") wiwit populer saksampunè pimpinanipun dipunjabat dèning Hermann Göring, (Panglima "Luftwaffe", Angkatan Udara Jerman) taun 1934. Peran GESTAPO ménika sami kaliyan SS. ananging GESTAPO langkung nggadahi peran layakipun FBI ing Amerika Serikat.

Perkembangan Organisasi[sunting | sunting sumber]

Pembentukan Taun 1933 lan Taun kawiwitan ngantos Taun 1936[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1933 ing Prusia ménawi usaha menteri ing negeri Prusia Hermann Göring Gestapo dipunbéntuk minangka suatu badan ingkang relatif alit ingkang kapérang saking polisi politik (Politische Polizei) Berlin, ingkang ngelajengaken tradisi polisi rahasia Prusia kaiyan tugas utama mantau lan mbasmi lawan-lawan politik. Pemimpin kawiwitan inggih punika Dr. Rudolf Diels. Diels-lah ingkang kawiwitan ngagem istilah Gestapo. Gestapo bekerja minangka polisi politik lan mboten terikat kaliyan organ yustisi sanesipun. Ing taun kawiwitan kekuasaan Nazi perebutan kursi pimpinan polisi politik tasih dereng gamblang: Heinrich Himmler ingkang asalipun saking Bayern ingkang lami nghimpun kewenangan polisi politik ing negera-negara bagian non-Prusia ing piyambakipun lan ing taun 1934 ngayutaken ugi Gestapo mlebet ing tlatah kekuasaanipun, Göring berkosentrasi ing perluasan angkatan udara (Luftwaffe) lan ing wulan April taun 1934 Diels dipungantos dening Reinhard Heydrich. Gestapo ngerembag dados organisasi ingkang ageng ing memata-matai penduduk lan melenyapkan lawan-lawan pemerintah.

Perkembangan ing taun 1936[sunting | sunting sumber]

Perintah penangkapan seorang Homoseksual

Ing tanggal 17 Juni 1936 Heirich Himmler menawi dasar perkataan Hitler („Erlass des Führers und Reichskanzlers über die Einsetzung eines Chefs der deutschen Polizei im Reichsministerium des Inneren“ (keputusan Pemimpin lan Kanselir Reich ngenai pengangkatan kepala kepolisian Jerman ing kementerian ing negeri Reich)[1] dados kepala saking sedaya kepolisian Jerman. Kaliyan mekaten sedaya kesatuan kepolisian ingkang beragam kadasta Schutzpolizei, Gendarmerie lan Gemeindepolizei dados tersentralisasi ingkang menawi mekaten mboten ngamblang malih wonten ing salebeting pengawasan menteri-menteri ing negeri saben negara bagian. Gestapo nggadahi hak kangge menginvestigasi kasus-kasus pembelotan, spionase lan sabotasi ugi kasus-kasus kriminal kaliyan partai Nazi lan negara Jerman. Sebuah peraturan dipunmedalaken pemerintah ing taun 1936 maringi wewenang ingkang mboten kawates ing Gestapo.[2]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Buku[sunting | sunting sumber]

  • German Resistance Against Hitler: The Search for Allies Abroad, 1938-1945, Klemens Von Klemperer, Oxford University Press, 1992, ISBN 0-19-820551-1
  • Histoire de la Gestapo, Jacques Delarue, Paris, 1962
  • An Illustrated History of the Gestapo, Rupert Butler, Motorbooks, 1993, ISBN 0-87938-801-3

Suspected hoax works about the Gestapo include:

  • Gestapo Chief: The 1948 Interrogation of Heinrich Müller - Gregory Douglas. San Jose, CA 1995

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Alfred Schweder: Politische Polizei, Heymannverlag, Berlin, 1937, halaman 158
  2. ^ Shirer, William (1960). The Rise and Fall of the Third Reich. New York City: Simon & Schuster. ISBN 0-671-72868-7.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gestapo&oldid=870378"