Gandarukem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gandarukem (kolofonium) ing wujud saripati

Gondorukem (resina colophonium) iku olahan seka tlutuh dèrèsan wit (Pinus). Gandarukem iku olèh-olèhan seka saripatining sisa proses proses destilasi (panyulingan) keluk tlutuh tusam. Dèstilasiné dhéwé dadi terpentin. Ing Indonesia gandarukem lan terpentin dijupuk seka kayu tusam Sumatera (Pinus merkusii). Ing manca nagara seka P. palustris, P. pinaster, P. ponderosa, lan P. roxburghii.

Gandarukem dipasaraké awujudu wungkalan padhet werna kuning emas.

Gandarukem ngandhut sapérangan gedhé asam-asam diterpena, utamané asam abietat, asam isopimarat, asam laevoabietat, lan asam pimarat.

Kagunané antara liya kanggo nglemesaké plester sarta campuran perban untu, campuran celak (eyeshadow) lan pangukuh idep, bahan lém ing industri cithakan (mangsa) lan cèt (lak)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Hiller K dan Herzig MF 2007. Die große Enzyklopaedie der Arzneipflanzen und Drogen. Elsvier Spektrum, Heidelberg.

Pranala nJaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gandarukem&oldid=868045"