Gèthèk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gethek

Gèthèk yaiku sijining rakitan barang kang sabanjuré bisa ngambang lan bisa ditumpangi ing banyu. Gèthèk dadi cikal bakalé prau, yaiku dadi wujud prau kang paling sedherhana yaiku barang kumambang kang bisa ditumpangi saéngga ora jelas aran lan pigunan-pigunan saka pérangané.

Umume gèthèk digawé saka barang-barang kang bisa ngambang banjur ditata lan ditalèni siji lan sijiné saéngga dadi amba lan ora njilem nalika ditumpaki, kayata kayu, drim, pring. Umumé gèthèk ora migunaké mesin.

Gèthèk ing tembang macapat[sunting | sunting sumber]

Tembang megatruh kang kawentar lan umumé dadi tuladha ing piwulangan, yaiku saka Babad Tanah Jawi anggitan Ki Yasadipura, nyaritakaké nalika Jaka Tingkir budhal menyang Pajang.

sigra milir sang gèthèk sinangga bajul
kawan dasa kang njagèni
ing ngarsa miwah ing pungkur
tanapi ing kanan kéring
kang gèthèk lampahnya alon
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gèthèk&oldid=834275"