Fatehpur Sikri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fatehpur Sikri*
Situs Warisan Donya UNESCO

Diwan-i-Khas – Hall of Private Audience
Diwan-i-Khas – Hall of Private Audience
Negara Bendera_India India
Tipe Cultural
Kriteria ii, iii, iv
Referensi 255
Wilayah Asia-Pacific
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1986  (Sèsi 10th)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Fatehpur Sikri dipunbiyangun ing abad 16 dening Kaisar Akbar. Fatehpur Sikri inggih punika ibukota Kakaisaran Mughal kirang langkung 10 taun. Area monumen lan candhi, gadhahi arsitektur ingkang sami, tuladha masjid ingkang paling ageng ing India, Masjid Jama. Fatehpur Sikri inggih punika dados lambang pradaban Mughal ing pungkasan abad 16. Fatehpur Sikri dados tuladha kagem arsitektur sae saking ansambel arsitektur ingkang dipunbiyangun antawisipun taun 1571 lan 1585.[1]

Sajarah Fatehpur Sikri[sunting | sunting sumber]

Fatehpur Sikri inggih punika dados ibukota karajaan Mughal. Kaisar Akbar (1556-1605) wewangunan ing taun 1571, ing situs sami ing pundhi kelairan larenipun, Jahangir ingkang dipundamel dening Shaikh Salim Chisti (1480-1572). Damelipun sampun bakda taun 1573. Ing taun 1585 Akbar medal saking Fatehpur Sikri kagem perang kaliyan suku-suku Afghanistan lan damel ibukota enggal, Lahore. Fatehpur Sikri dados pengadilan Mughal ageng ananging ngantos tigang wulan ing taun 1619. Situs pungkasan dipunsareaken ngantos eksplorasi arkeologi ing taun 1892.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)www.agraindia.org.uk(dipuntingali tanggal 21 September 2011)
  2. ^ (en)whc.unesco.org(dipuntingali tanggal 21 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fatehpur_Sikri&oldid=832819"