Enzim Restriksi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
A palindromic recognition site reads the same on the reverse strand as it does on the forward strand when both are read in the same orientation

EcoRI restriction enzyme recognition site.svg SmaI restriction enzyme recognition site.svg Ènzim rèstriksi utawi èndonuklèasè rèstriksi inggih punika ènzim ingkang motong molèkul DNA.[1] Ènzim punika motong DNA ing rangka gula-fosfat tanpa ngerusak basa.[1] Setiap enzim mempunyai sekuens pengenalan yang unik pada utas DNA, biasanya sepanjang 4-6 pasang basa.[2] Enzim Restriksi inggih punika salah satunggaling Endonuklease sejenis enzim ingkang nepangi lan motong molekul DNA ingkang dipunanggep asing kaliyan bakteri tuladhane genom fag. enzim kasebut motong sekuens nukleotida ingkang spesifik (situs restriksi). [3]


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ing pungkasan taun 1960-an, ilmuwan Stewart Linn lan Werner Arber mengisolasi kalih tuladha enzim ingkang gadahi peran ing ngambat pertumbuhan bakteriofag ingkang nyerang E. coli.[4] Salah satunggaling enzim merdamel memetilasi DNA, menawi enzim ingkang satunggaling merdamel motong DNA ingkang boten termetilasi ing pinten-pinten panggenan ing sepanjang molekul DNA.[4] Enzim ingkang kawiwitan dipunsebat metilase (methylase), ananging enzim ingkang satunggaling dipunsebat nuklease restriksi (restriction nuclease).[4] lajeng ing taun 1968, H.O. Smith, K.W. Wilcox, dan T.J. Kelley, ingkang merdamel ing Johns Hopkins University, mengisolasi lan mengkarakterisasiaken enzim nuklease restriksi kawiwitan.[4] Enzim punika asalipun saking bakteri Haemophilus influenzae, lan dipun sukani asma HindII.[4] Enzim punika asring motong molekul DNA ing sekuen spesifik kaliyan ndawa situs tepangan enem pasang basa..[4]


check in http://facebook.com/vods.ska

Sekuens pengenal enzim restriksi[sunting | sunting sumber]

Tabel 1 tuladha enzim restriksi beserta sekuen pengenalanipun
Enzim Sekuen Pengenalan
BamHI
GGATCC
CCTAGG
NotI
GCGGCCGC
CGCCGGCG
Sau3AI
GATC
CTAG
SacI
GAGCTC
CTCGAG
Sst I
GAGCTC
CTCGAG
HinfI
GANTC
CTNAG
XhoII
PuGATCPy
PyCTAGPu

Sekuen pengenalan utawi asring dipunsebat ugi situs pengenalan menika sekuen DNA ingkang dados panggenan nempele enzim restriksi lan ngelampahi pemotongan ing sekuen kasebut.[5] ndawa sekuen tepangan enzim restriksi benten-benten, kadasta enzim EcoRI, SacI, lan SstI gadah sekuen tepangan ndawanipun enem pasang basa, menawi Notl wolung pasang basa, lan Sau3AI namung sekawan pasang basa.[5] katahipun saking enzim restriksi asifat palindromik (palindromic) ing menika sekuen tepangan sami menawi diwaos saking 5’\rightarrow3’ menawi utas inggil utawi utas ngandap.[5] Contohnya adalah HindIII dengan situs pengenalan 5’-AAGCTT-3’ (utas atas)/3’-TTCGAA-5’ (utas bawah).[5]

Enzim restriksi ingkang benten , saged gadahi situs tepangan ingkang sami, tuladhanipun: SacI lan SstI.[6] Ezim ingkang gadahi situs tepangan ingkang sami dipunsebat kaliyan istilah isoschizomers.[6] ing pinten-pinten kasus, isoschizomers ugi motong DNA ing panggenan ingknag sami , ananging pinten-pinten boten mekaten. [6]

Situs pengenalan ing enzim restriksi saged pasti utawi ambigu.[6] kadasta tuladha ing BamHI, enzim punika sampun pasti motong ing sekuen GGATCC.[6] ananging punika, situs pengenalan HinfI inggih punika GANTC.[6] ing situs pemotongan HinfI menika saged gantos kaliyan basa punapa kemawon, punika ingkang dipunsebat kaliyan situs ambigu[6]. Tuladha sanes situs ambigu inggih punika XhoII.[6] Enzim punika gadahi situs pemotongan PuGATCPy.[6] Pu merupakan singkatan dari purin (basa A atau G), sedangkan Py merupakan singkatan dari pirimidin (pyrimidine) (basa T atau C).[6] Jadi XhoII dapat mengenali dan memotong sekuen AGATCT, AGATCC, GGATCT dan GGATCC.[6]


Cathrtan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b http://www.bio-medicine.org/biology-definition/Restriction_enzyme/#External_links
  2. ^ Philips T. 2010. Restriction Enzymes Explained. [terhubung berkala]. http://biotech.about.com/od/proteinengineering/a/restrictenz.htm [4 Nopember 2012].
  3. ^ (id)Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-8)
  4. ^ a b c d e f Peters P. 2010. Restriction Enzymes. [terhubung berkala]. http://www.accessexcellence.org/AE/AEC/CC/restriction.php [4 Apr 2010].
  5. ^ a b c d Pray LA. 2008. Restriction Enzymes. [terhubung berkala]. http://www.nature.com/scitable/topicpage/Restriction-Enzymes-545 [3 Nopember 2012].
  6. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Bowen
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Enzim_Restriksi&oldid=887329"