Embun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Embun

Embun yaiku proses kabentuke partikel-partikel banyu amarga kondensasi uap banyu luwih kuat katimbang proses penguapan banyu ing hawa.[1] Gampange embun yaiku proses pengembunan, berubahe gas dadi cairan utawa uap sing dadi titik-titik banyu.

Kabentuke Embun[sunting | sunting sumber]

Embun kabentuk saka hawa sing cedhak lemah banjur dadi adem. [1] Hawa mau nyedhaki titik ing endi hawa ora cukup kanggo nadhahi uap banyu. Luber uap mau dadi embun ing dhuwur barang-barang sing cedhak lemah. Wayah awan barang-barang mau nyerep panas matahari, nanging ing wayah wengi kelangan panas saka proses sing kasebut radiasi termal.[1]

Nalika barang-barang ing cedhak lemah dadhi adem, suhune melu berkurang.[1] Hawa sing adem ora cukup nadhahi hawa sing anget. Nalika hawa sing adem tambah adem, bisa dadèkake titik embun. Titik embun yaiku suhu sing isih cukup nampung uap banyu. Nalika hawane tambah adem, uap mau dadhi embun.

Embun beku[sunting | sunting sumber]

Embun kabentuk saka titik embun sing beku, lan kasebut Embun Beku utawa Embun Putih. Embun beku kabentuk nalika titik embun ing ngisore titik beku, lan dadheake uap banyu sing luber langsung beku ing dhuwur barang-barang sing paling chedak.[1]

Embun beku yaiku pola sing kabentuk saka kristal-kristal es sing kabentuk ing dhuwur suket, godhong, lan liya-liyane. Embun beku kabentuk ing wayah wengi, utamane wengi sing adem lan ora ana awan nalika suhu mudhun nganti 0 C yaiku suhu titik beku banyu.[1]

Kabentuke Embun Beku[sunting | sunting sumber]

Embun beku lan embun kabentuk saka cara sing padha. Wayah awan bumi nyerep panas saka matahari, lan dadhi adem ing wayah wengi. Embun beku dan embun terbentuk dengan cara yang tidak jauh berbeda. Mudhune suhu luwih dhuwur ing wayah wengi sing cerah katimbang wengi berawan, amarga ora ono awan sing mantulke ucule panas bumi. [1]

Nalika proses pengadheman mau, uap banyu ngemun lan bentuk titik-titik embun. Separo titik-titik mau beku nalika suhu mudhun dadi 0° C. Titik-titik embun terus nambah lan dadi kristal beku nalika titik-titik embun nimg sekitare nguap dadhi uap banyu. Nalika suhu ing ngisore titik beku, uap banyu isa dadi kristal es tanpa berubah dadjo titik embun. Kristal-kristal beku ono loro, siji persis pilar lan sijine persis piring. Kristal sing bentuk piring kabentuke rata lan mirip kristal salju. Kristal-kristal pilar arupa tiang es kosong bentuk segi enam.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)Proses Terbentuknya Embun (Pengembunan) (diundhuh tanggal 19 Septeber 2012)

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

  • Embun(Dipunundhuh tanggal 18 September 2012)
  • Embun(Dipunundhuh tanggal 18 September 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Embun&oldid=879560"