Ellen Johnson Sirleaf

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ellen Johnson Sirleaf


In office
16 Januari 2006 – Saiki
Vice President Joseph Boakai
Didhisiki déning Gyude Bryant
Diganti déning Lagi njabat

Lair 29 Oktober 1938 (umur 75)
Monrovia, Liberia
Partai pulitik Partai Persatuan
Alma mater University of Colorado, Boulder
University of Wisconsin, Madison
Harvard University
Profèsi Ékonom
Pebisnis
Aktivis
Agama Metodis

Ellen Johnson Sirleaf (lair 29 Oktober 1938; umur 75 taun) iku Présidhèn Liberia ka-24. Panjenengané njabat minangka Mentri Kauangan ing sangisoré Présidhèn William Tolbert saka taun 1979 nganti kudheta taun 1980. banjur, panjenengané ninggalaké Liberia lan nyekel posisi sénior ing manéka lembaga kauangan. Panjenengané nggayuh posisi kaloro ing pemilu présidhèn 1997. Banjur, panjenengané kapilih minangka Présidhèn ing pemilu présidhèn 2005 lan njabat présidhèn nalika tanggal 16 Januari 2006. Sirleaf iku wanita kapisanan sing tekan saiki njabat kepala negara/présidhèn ing Afrika.

Sirleaf dianugerahi Bebungah Nobel Perdamaian nalika taun 2011 bebarengan karo Leymah Gbowee saka Liberia lan Tawakel Karman saka Yaman. Para wanita sing diakoni "kanggo non-kakerasan perjuwangané kanggo keselametan wanita lan hak-hak wanita kanggo partisipasi penuh jroning pambangunan perdamaian nyambut gawé."[1] Nanging, babagan iki wis ngasilaké kontrovèrsi ing Liberia kaya sing wis ditafsiraké déning para kritikus pulitik yèn bebungah sing diwènèhaké Sirleaf duwé sawijining "kauntungan sing ora adil" ngèlingi panganugerahan iku nyeraki pamilihan umum Présidhèn Liberia sing dijadwalaké tanggal 11 Oktober 2011.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Bibliografi
Wacan terusan
  • Cithakan:Cite report
  • Johnson Sirleaf, Ellen (1999). "From Disaster to Development". In Cahill, Kevin. A Framework for Survival: Health, Human Rights, and Humanitarian Assistance in Conflicts and Disasters. New York: Routledge. ISBN 978-0-41-592235-7.
  • Johnson Sirleaf, Ellen; Rehn, Elizabeth (2002). Women, War and Peace: The Independent Experts’ Assessment on the Impact of Armed Conflict on Women and Women’s Role in Peace-building. New York: UNIFEM. ISBN 0-912917-66-0.
  • Johnson Sirleaf, Ellen (2009). "Foreword". In Van Der Gaag, Nikki. Because I am a Girl: In the Shadow of War. Woking: Plan UK. pp. 10–11. ISBN 978-0-9550479-4-7.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Portalbox

Speeches
Profiles and interviews
Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Gyude Bryant
Présidhèn Liberia
2006–Saiki
Isih njabat
Awards and achievements
Sing mengku  sadurungé:
Liu Xiaobo
Pamenang Bebungah Nobel Perdamaian
2011
Pejabat saiki

Cithakan:LiberianPresidents Cithakan:Nobel Peace Prize Laureates 2001–2025 Cithakan:2011 Nobel Prize winners


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata