Dhaptar lintang ing rasi lintang Tucana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
rasi lintang Tucana

Dhaptar lintang ing rasi lintang Tucana inggih punika satunggaling dhaptar ingkang ngêwrat nama- nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Tucana. Ing ngandhap punika inggih lintang-lintang ingkang wontên ing rasi bintang Tucana.

Konstelasi Tucana[sunting | sunting sumber]

Tucana inggih punika salah satunggaling konstelasi saking gugusan lintang ingkang mapan wonten ing langit belahan bumi sisih kidul, ingkang dipunpanggihaken wonten ing abad kaping 16. [1] Tucana inggih nama Latin saking toucan, salah satunggaling jinis manuk wonten ing Amerika Selatan, mliginipun saking Brasil.[2] Tucana punika ugi misuwur minangka griya saking Small Magellanic Cloud ingkang ugi kaliyan Large Magellanic Cloud ing Dorado, ingkang kekalihipun inggih punika salah satunggal saking kalih satelit saking galaksi Bima Sakti. Tucana inggih sanès satunggaling konstélasi ingkang nonjol sanget amargi sedaya lintang- lintang ingkang wonten magnitudonipun namung tiga utawi lemes sanget, dene wonten ing dhaptar lintang ing Tucana inggih punika wonten Alpha Tucanae menawi dipuntingali kanthi cetha gadhah magnitudo 2,87.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Beta Tucanae kaperang saking satunggaling klompok ingkang ngewrat enem lintang ingkang badhe kecalan sistem gravitasinipun ing sakiteripun. Kalih komponen lintang ingkang ketingal paling padhang inggih punika, Beta-1 Tucanae lan Beta-2 Tucanae, ingkang dipunpisahaken déning satunggaling peri saking 27 arcseconds lan gadhah magnitude ingkang cetha ing antawisipun 4 lan 5. Lintang - lintang punika mbok bilih dipunkancani dening lintang kaping tiga, inggih punika Beta-3 Tucanae, ingkang mapan tebih lan dipunpisahaken dening 9 arcminutes saking lintang sanesipun. Kappa Tucanae inggih punika satunggaling klompok saking sekawan lintang: ingkang kalih inggih lintang binar. Lambada Tucanae inggih punika optik gandha ingkang namanipun dipunparingaken dhateng kalih lintang ingkang papanipun langkung caket saking paningalanipun panaliti, ananging wonten ing kasunyatanipun wonten ing satunggaling area ingkang tebih kapedhot. Kalih lintang kasebat dipunmangertosi kanthi sebatan Lambada 1 lan Lambada 2. Lambada 1 inggih punika lintang ingkang saged mancaraken cahyanipun piyambak, ingkang ngewrat kalih komponen. Tucana aksih kalebet wonten ing rasi kulawarga Johan Bayer, sesarengan kaliyan Hydrus, Dorado, Volans, Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Indus, Chamaeleon lan Musca. Rasi Tucana inggih dipun kiteri dening rasi- rasi sanesipun, kados ta Grus, Indus, Octans, Hydrus, Eridanus lan Phoenix.

Nama B F HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kondisi Nama
lain
Asal
bahasa
Arti
α Tuc α 211416 110130 22j 18m 30.18d −60° 15′ 34.2″ 2.87 −1.05 199 K3III bintang ganda ingkang asimetris 鳥喙一 China lintang kaping sepisan wonten ing rasi Paruh Burung[3]
γ Tuc γ 219571 114996 23j 17m 25.81d −58° 14′ 09.3″ 3.99 2.28 72 F1III 鶴五 China lintang kaping gangasal wonten ing rasi Burung Bangau[3] (versi 2)
ζ Tuc ζ 1581 1599 00j 20m 01.91d −64° 52′ 39.4″ 4.23 4.56 28 F9V bintang terdekat seperti Matahari 鳥喙六 China lintang kaping enem wonten ing rasi Paruh Burung
κ Tuc κ 7788 5896 01j 15m 45.50d −68° 52′ 34.5″ 4.25 2.70 67 F6IV sistem lintang sekawan
β1 Tuc β1 2884 2484 00j 31m 32.56d −62° 57′ 29.1″ 4.36 1.20 140 B9V 鳥喙四 China lintang kaping sekawan wonten ing rasi Paruh Burung
ε Tuc ε 224686 118322 23j 59m 54.91d −65° 34′ 37.5″ 4.49 −0.81 374 B9IV 鳥喙七 China lintang kaping pitu wonten ing rasi Paruh Burung
δ Tuc δ 212581 110838 22j 27m 19.87d −64° 57′ 59.0″ 4.51 −0.06 267 B8V 鳥喙二, 鶴五 China lintang kaping kalih wonten ing rasi Paruh Burung, lintang kaping gangsal wonten ing rasi Burung Bangau versi 1)
β2 Tuc β2 2885 2487 00j 31m 33.36d −62° 57′ 55.6″ 4.53 0.92 172 A2V
ν Tuc ν 213442 111310 22j 33m 00.01d −61° 58′ 55.5″ 4.91 0.30 273 M4III
η Tuc η 224392 118121 23j 57m 34.97d −64° 17′ 53.1″ 5.00 1.56 159 A1V
β3 Tuc β3 3003 2578 00j 32m 43.79d −63° 01′ 53.0″ 5.07 1.73 151 A0V
212330 110649 22j 24m 56.19d −57° 47′ 47.8″ 5.31 3.75 67 F9V
ι Tuc ι 6793 5268 01j 07m 18.57d −61° 46′ 30.9″ 5.36 0.70 279 G5III
ρ Tuc ρ 4089 3330 00j 42m 28.30d −65° 28′ 05.3″ 5.38 2.33 133 F6V 鳥喙五 China lintang kaping gangsal wonten ing rasi Paruh Burung
λ2 Tuc λ2 5457 4293 00j 55m 00.30d −69° 31′ 37.1″ 5.45 1.40 210 G7III
π Tuc π 1685 1647 00j 20m 39.04d −69° 37′ 29.7″ 5.50 0.64 306 B9V
225253 377 00j 04m 41.25d −71° 26′ 12.7″ 5.59 −0.63 572 B8III
220572 115620 23j 25m 19.37d −56° 50′ 56.2″ 5.60 0.89 285 K0III
220790 115769 23j 27m 14.93d −58° 28′ 34.6″ 5.63 0.82 298 G8III
219482 114948 23j 16m 57.47d −62° 00′ 04.1″ 5.64 4.07 67 F7V
221006 115908 23j 29m 00.93d −63° 06′ 38.2″ 5.66 0.33 380 Ap Si
5276 4200 00j 53m 37.78d −62° 52′ 16.9″ 5.73 −0.64 613 M4III
222820 117088 23j 44m 12.03d −64° 24′ 16.3″ 5.73 −1.42 879 K3II
3823 3170 00j 40m 24.66d −59° 27′ 20.5″ 5.89 3.86 83 G1V
224361 118092 23j 57m 19.78d −62° 57′ 23.8″ 5.95 1.96 205 A2p 鳥喙三 China lintang kaping tiga wonten ing rasi Paruh Burung
214632 111967 22j 40m 48.86d −57° 25′ 20.3″ 5.98 −1.90 1226 K4III
4088 3352 00j 42m 41.64d −60° 15′ 45.7″ 5.99 1.68 237 K5III
4294 3489 00j 44m 31.52d −62° 29′ 51.4″ 6.06 1.44 274 F5III/IV
222805 117105 23j 44m 25.00d −70° 29′ 25.4″ 6.06 2.75 150 G8IV
DR Tuc[4] 220263 115433 23j 22m 56.68d −60° 03′ 21.0″ 6.08 −1.00 851 M3III
θ Tuc θ 3112 2629 00j 33m 23.23d −71° 15′ 58.4″ 6.11 0.22 490 A7IV variabel δ Sct
219077 114699 23j 14m 05.98d −62° 41′ 56.3″ 6.12 3.79 95 G5IV
216187 112924 22j 52m 09.98d −63° 11′ 18.8″ 6.14 0.69 401 K0III
213884 111548 22j 35m 52.84d −57° 53′ 01.4″ 6.22 2.07 220 F0Vn
5771 4563 00j 58m 22.18d −60° 41′ 46.7″ 6.23 0.07 557 Am
7916 5992 01j 17m 03.68d −66° 23′ 52.4″ 6.23 1.16 336 A0V
6311 4879 01j 02m 42.89d −65° 27′ 22.0″ 6.25 −0.71 803 M2III
215121 112259 22j 44m 16.48d −60° 29′ 58.8″ 6.29 0.63 442 F3V
565 798 00j 09m 52.10d −62° 17′ 48.6″ 6.34 0.68 442 A6V
215682 112603 22j 48m 21.30d −61° 41′ 03.7″ 6.36 0.95 393 K0III
211726 110311 22j 20m 36.25d −57° 30′ 35.1″ 6.41 −0.48 780 K3/K4III
3444 2889 00j 36m 37.59d −65° 07′ 27.9″ 6.43 −0.05 646 K2/K3III
216169 112895 22j 51m 45.00d −59° 52′ 52.9″ 6.47 1.27 357 K1IIICN...
220759 115756 23j 27m 07.47d −66° 34′ 51.1″ 6.47 −0.70 886 K4III
215562 112533 22j 47m 35.71d −65° 33′ 36.8″ 6.49 0.05 633 K1III
HD 4308 4308 3497 00j 44m 39.27d -65° 38′ 58.3″ 6.54 4.84 72 G5V gadhah planet(b)
GJ 3021 1237 1292 00j 16m 12.68d −79° 51′ 04.3″ 6.59 5.36 57 G6V gadhah planet (b)
λ1 Tuc λ1 5190 4084 00j 52m 24.51d −69° 30′ 12.9″ 6.67 2.73 200 F7IV/V
HD 221287 221287 116084 23j 31m 20.34d −58° 12′ 35.0″ 7.82 4.20 173 F7V memiliki planet (b)
ξ Tuc ξ 47 2051 1902 00j 24m 02.87d −72° 05′ 43.3″ 8.88 13,400 Ne...
Gliese 4285 22j 38m 02.90d −65° 50′ 08.3″ 11.45 22.18 M3.5 Proxima Tucanae

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Tucana (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)
  2. ^ (en)The Constellation Tucana - The Toucan (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)
  3. ^ a b salah satunggaling rasi lintang miturut bangsa Cina
  4. ^ N.N. Samus, et al., General Catalogue of Variable Stars (Samus+ 2007-2009), 2009yCat....102025S