Dewan Perwakilan Daerah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Coat of arms of the Regional Representative Council of Indonesia.svg

Dewan Perwakilan Daerah (dicekak DPD) iku lembaga tinggi negara jroning sistem ketatanegaraan Indonesia sing anggotané minangka perwakilan saka saben provinsi sing dipilih liwat Pamilihan Umum.

DPD nduwèni fungsi:

  • Ngajokaké usul, mèlu mbahas lan mènèhi pertimbangan sing magepokan karo bidang legislasi tinamtu
  • Pengawasan tumrap pelaksanaan Undhang-Undhang tinamtu.

Anggota DPD saka saben provinsi ana 4. Dadi gunggung anggota DPD wektu iki ana 128. Mangsa jabatan anggota DPD yakuwi 5 taun, lan mungkasi bebarengan wektu para anggota DPD sing anyar ngucapaké sumpah/janji.

Tugas, wewenang, lan hak[sunting | sunting sumber]

Tugas lan wewenang DPD menika:

  • Ngajokake marang DPR Rancangan Undang-Undang kang magepokan karo otonomi dhaerah, hubungan pusat lan dhaerah, pambentukan lan pamekaran dhaerah, panggabungan dhaerah, pengelolaan sumber daya alam, lan sumber daya ekonomi liyane, sarta ingkang wonten gegayutane karo perimbangan keuangan pusat lan daerah. DPR banjur ngundang DPD kanggo ngrembug RUU kasebut.
  • Menehi panyarue marang DPR ngenani RUU APBN lan RUU kang magepokan karo pajak, pendhidhikan, lan agama.
  • Menehi panyerue marang DPR ngenani pemilihan anggota Badan Pemeriksa Keuangan.
  • Melu ngawasi mlakune undang-undang ngenani otonomi dhaerah, pembentukan, pemekaran, lan penggabungan dhaerah, hubungan pusat lan dhaerah, pengelolaan sumber daya alam, lan sumber daya ekonomi liyane, mlakune APBN, pajak, pendhidhikan, lan agama.
  • Nampa asil pameriksaan keuangan negara saka BPK kanggo bahan pertimbangan marang DPR ngenani RUU kang magepoikan karo APBN.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]