Charlie Chaplin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Charles Chaplin
Charlie Chaplin.jpg
Chaplin mawa kostum "The Tramp"
Asma wiyosan Charles Spencer Chaplin, Jr.
Miyos 16 April 1889
Walworth, London, Inggris
Séda 25 Desember 1977
Vevey, Swiss
Sisihan Mildred Harris (1918-1920)
Lita Grey (1924-1928)
Paulette Goddard (1936-1942)
Oona Chaplin (1943-1977)

Sir Charles Spencer Chaplin, Jr. KBE (lair ing East Street, Walworth, London, 16 April 1889 – tilar donya ing Vevey, Swiss, Swiss, 25 Desember 1977 kanthi umur88 taun), utawa Charlie Chaplin, iku aktor komedi Inggris sing arupa salah siji pemeran film misuwur jroning sajarah Hollywood ing éra film ireng putih, uga sutradara film sing suksès. Aktingé ing layar perak ndadèkaké Charlie Chaplin minangka salah siji artis pantomim lan badhut paling apik sing asring didadèkaké panutan kanggo seniman ing babagan sing padha.

Chaplin iku salah siji tokoh paling duwé pengaruh lan paling kréatif ing éra film bisu. Jroning film-filmé, Chaplin ditepungi seneng ngrangkep-ngrangkep, wiwit saka peran utama, sutradhara, penulis naskah, tekan pengisi ilustrasi musik. Karir ing donya hiburan suwéné 65 taun, dirintisé minangka pemeran cilik ing panggung zaman Victoria lan pertunjukan komedi music hall ing Inggris, lan terus makarya tekan sadurungé tilar donya ing umur 88 taun. Kauripan Chaplin kebak pasang surut, wiwit saka mangsa cilik sing miskin, tekan ing puncak ketenaran bintang Hollywood uga simbol budaya. Kauripan pribadiné sing gemerlap ngundang akèh sanjungan uga kontrovèrsi.

Jroning film-filmé, Chaplin asring meranaké karakter "The Tramp", sawijining gelandhangan mawa potongan kumis kothak sing duwé étikèt lan martabat sawijining bangsawan. Kostum arupa jas keciliken, kathok daa sing kegedhèn, sarta ning endi-endi nggawa tongkat lan nganggo topi dhuwur.

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Tanggal rilis ditulis jroning tandha kurung

Keystone Studios
(*) ora ditulis/disutradarai Charlie Chaplin
1914

Essanay
1915

1916

1918

  • 50. Triple Trouble (disusun 2 taun sawisé Chaplin metu saka studio Essanay saka karya Chaplin sing durung rampung)



Liya-liya:

  • The Nut (6 Maret 1921) (cameo: peniru chaplin)
  • Souls For Sale (27 Maret 1923) (cameo: minangka awaké dhéwé, sutradara misuwur)
  • A Woman of the Sea (1926) (Chaplin minangka prodhuser)
  • Show People (11 November 1928) (cameo: minangka awaké dhéwé)

Mutual Film
1916

1917

First National
1918

1919

1920

1922

1923

United Artists
1923

1925

1928

1931

1936

1940

1947

1952

Produksi yang lain
1957

1959

  • 81. The Chaplin Revue (1 September) (Kumpulan film cekak nalika dikontrak studio First National: A Dog’s Life, Shoulder Arms, lan The Pilgrim sing disunting Chaplin dadi film mawi mangsa puter standhar).

1967


Gallery[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Daftar pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Charles Chaplin: My Autobiography. Simon & Schuster, 1964.
  • Charles Chaplin: Die Geschichte meines Lebens. Fischer-Verlag, 1964. (germ.)
  • Charlie Chaplin Die Wurzeln meiner Komik in: Jüdische Allgemeine Wochenzeitung, 3.3.67, gekürzt: wieder ebd. 12.4. 2006, S. 54 (germ.)
  • Charles Chaplin: My Life in Pictures. Bodley Head, 1974.
  • S. Frind: Die Sprache als Propagandainstrument des Nationalsozialismus, in: Muttersprache, 76. Jg., 1966, S. 129-135. (germ.)
  • Victor Klemperer: LTI - Notizbuch eines Philologen. Leipzig: Reclam, 1990. ISBN 3-379-00125-2; Frankfurt am Main (19. A.)2004 (germ.)
  • David Robinson (2nd edition 2001) Chaplin: His Life and Art . McGraw-Hill.
  • Jeffrey Vance (2003) Chaplin: Genius of the Cinema. Abrams: New York.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Charlie Chaplin ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Charlie_Chaplin&oldid=884928"