Bangalore

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Kothak info ibu kutha india

Bengaluru (basa Kannada: ಬೆಂಗಳೂರು) (diwaca /'bɛŋgəɫurʊ/ jroning basa Kannada lan /'bæŋgəlʊɹ/ jroning basa Inggris) iku ibu kutha lan kutha paling gedhé ing negara bagéyan India Karnataka. Kutha iki uga disebut "Kutha Taman" amarga taman-taman, kembang, lan wit-witané sing éndah. Bengaluru arupa kutha paling gedhé katelu lan metropolitan paling gedhé kalima, kanthi populasi nalika taun 2001 gunggungé 6,5 yuta. Sadurungé 1 November 2006, jeneng kutha iki yaiku Bangalore.

Sawisé India éntuk kamardikan taun 1947, Bengaluru révolusi dadi sawijining hub prodhuksi kanggo indhustri abot kayata Hindustan Aeronautics Limited lan Indian Space Research Organization. Jroning dékade pungkasan, pambentukan lan suksès perusahaan tèknologi dhuwur ing Bangaluru wis nyebabaké tuwuhing tèknologi informasi ing India. Perusahaan IT ing Bengaluru makaryakaké watara 30% saka sayuta profésional IT India.

Kutha iki uga arupa pusat pelatihan kanggo Angkatan Udhara India, Madras Engineering Group (EMG), lan pulisi militèr pusat, loro sing pungkasan arupa lengen Angkatan Bersenjata India.

Bengaluru arupa pangkalan èlmiah India lan arupa papan univèrsitas risèt paling tuwa India, Indian Institute of Science. Institut risèt liyané klebu Indian Institute of Astrophysics, the Raman Research Institute, the Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research, the National Center for Biological Science lan the Indian Statistical Institute.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bangalore&oldid=831475"