Archeopteryx

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Archeopteryx
Temporal range: Jura Akir
Modhèl Archeopteryx lithographica minangka pajangan ing Museum Universitas Oxford.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Archaeopterygiformes
kulawarga: Archaeopterygidae
Genus: Archaeopteryx
Meyer, 1861
Spesies

A. lithographica Meyer, 1861

Archeopteryx (saka Basa Yunani Kuna ἀρχαῖος archaios sing tegesé 'kuna' lan πτέρυξ pteryx sing tegesé 'wulu unggas' utawa 'sewiwi'; diwaca "ar-kee-OP-ter-iks" [ɑː(ɹ)kiˈɒptəɹɪks]) iku jinis manuk paling awal lan primitif sing dikawruhi. Kéwan iki urip ing Periode Jura watara 155–150 yuta taun kepungkur sing saiki ditepungi minangka wilayah Jerman bagéan kidul. Jroning Basa Jerman, Archeopteryx ditepungi minangka Urvogel, sawijining tembung sing tegesé "manuk sing asli" utawa "manuk pisanan". Senajan jenengé sing asli asalé saka Basa Jerman, tembung iki uga dipigunakaké jroning Basa Inggris.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Archeopteryx&oldid=822178"