André-Marie Ampère

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
André-Marie Ampère

André-Marie Ampère (1775-1836)
Lair 20 Januari 1775
Parish of St. Nizier, Lyon, France
Pati 10 Juni 1836 (umur 61)
Marseille, Prancis
Padunungan Prancis
Kabangsan Prancis
Babagan Fisika
Institusi Bourg-en-Bresse
École Polytechnique
Misuwur amarga Ampere's Law

André-Marie Ampère iku ahli fisika lan matematika saka Perancis. André-Marie Ampère umume dikenal amarga salah sijine penemu utama saka Gaya Elektromagnetik lan Elektrodinamis. Salah siji saka jenenge, "Ampere" dikangge Satuan Internasional SI gawe njenengi kuat arus listrik, Ampere, sing lambange "A".

Mangsa cilikan[sunting | sunting sumber]

Ampère dilairaké ing Lyon, Prancis tanggal 20 Januari 1775 lan séda ing Marseille tanggal 10 Juni 1836. Mangsa cilikan lan ngancik diwasa manggon ing padunungan kulawarga ing Poleymieux-au-Mont-d'Or cedhak Lyon. Ramané wiwit ngajari Basa Latin, nganti nggraita yèn kasenenganè bocah iki pasinaon matématika. Pemuda Ampère, banjur nerusaké manèh pasinaon basa Latiné supaya nggampangaké nyinaoni karyaEuler lan Bernoulli.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Wacan[sunting | sunting sumber]

Taun-taun Akhir[sunting | sunting sumber]

André-Marie Ampère pati lan dikubur ing Marseille ing Kuburan Montmartre, Paris. Tugas akhir Ampere, ditampilné ing anumerta, Essai sur la philosophie des sciences, ou exposition analytique d'une classification naturelle de toutes les connaissances humaines,("Essay bebagan filsafat ilmu utawa eksposisi analitis iku klasifikasi alam pengetahuan manungsa").

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab André-Marie Ampère ing Wikimedia Commons.

Cithakan:EB1911