Alexandre Koyré

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Filsafat Barat
Abad 20
Koyre.jpg
Alexandre Koyré

Jeneng

Alexandre Koyré

Lair

{{{birth}}}

Aliran/tradisi

Fenomenologi
Sejarahepistemologi

Kawigatèn utama

Sejarah Ilmu Pengetahuan
Filsafat Ilmu Pengetahuan

Mènèhi pengaruh marang

E.A. Burtt

Kena pengaruh saka

Thomas Kuhn
Paul Feyerabend

Alexandre Koyré yaiku wong filsuf ilmu pengetahuan Prancis ing abad 20.[1] Koyré mengajar di beberapa Universitas, di Paris, Amerika Serikat dan di New School for Social Research di New York.[1] Salah sawijining sumbangan Koyré yaiku tulisane tentang Sejarah Ilmu Pengetahuan lan akeh tentang sejarah Filsafat.[1]

Riwayat Urip[sunting | sunting sumber]

Alexandre Koyré lair ing Taganrog, Rusia. Deweke sinahu matematika lan filsafat ing Gottingen (Jerman) salah sawijine ing Edmund Husserl.[1] nalika Perang Dunia I deweke mlebu tentara Prancis dadi sukarelawan, ing taun 1929 dadi docteur es lettres, lan sakwise ngajar ing Universitas Universitas Montpellier diangkat dadi direktur ing Ecole pratique des hautes etudes, Paris. Banjur Perang Dunia II pindah marang Amerika Serikat lan ngajar ing kana.[1]

Pemikiran[sunting | sunting sumber]

Ing jerone Sejarah Ilmu Pengetahuan sing ditulise, Koyré nekanake diskontinuitas. Hal iki deweke nyatake ing batas revolusi-revolusi ilmiah ing abad 17 lan 18 dadi kritik marang Pierre Duhem (1861-1916).[1] ing pandangane, ilmu pengetahuan ora hal sing arupi kontinuitas, sebab sekabehne sebenere uwis ana, lan ilmu pengetahuan ora sing wiwitan ngadepi fakta-fakta, nanging terusan saka ilmu sing sadurunge.[1] Ilmu sing wiwitan, misale teori Galilei ora hasil saka akal sehat terus dialihke marang teori kanggo wiwitan, nanging ana fakta sing sedurunge wis ana.

Ing Pendulum Galilei, ketok yen Koyre migunaaake keahlian matematika lan filsafate didadeake landasan mikir.[2] Misale ing Galilei sing nyelidiki yen awak sing segar lan lemah mesti banjur tiba karo cara lan kecepatan sing beda.[2] Hal iki kekait kalian teori Aritoteles yen berat lan tinggi badan uga mempengarui kecepatan tibane. bisa dinerteni yen teori-teori iki ora hal sing anyar sing senantiasa ana, nanging arupi diskontinuitas, sebab wis ana sadurunge.[2]

Pengaruh[sunting | sunting sumber]

salah sawijining ilmuwan sejarah ilmu pengetahuan yang sangat terpengaruh oleh Koyre adalah Thomas Kuhn di Amerika Serikat.[1]


referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id) K. Bertens., Filsafat Barat Kontemporer Prancis, Jakarta: Gramedia, 2001
  2. ^ a b c (en)Dušan I. Bjelić., Galileo's pendulum: science, sexuality, and the body-instrument link, New York: State University of Nwe York Press, 2005


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alexandre_Koyré&oldid=839360"