Vapor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rokok Elektrik Model Zero Renova

Vapor utawa udud èlèktrik yaiku salah siji jenis saka pènghantar nikotin èlèktronik. udud jènis iki dirancang kanggo ngèwangi pècandu udud mbako anyak mandhèg udud. karo bèralih saka udud mbako mènyang udud èlèktrik, amarga palèmahan déknè kabèh sinau kanggo mandhèg udud. Udud ngrupakné salah siji ancèman kanggo kawarasan, amarga bisa ngrusak organ awak. lélara kang bisa timbul amarga udud ning antaranè masalah pernapasan nganti ningkataké risiko kankér. Kajaba hal iki wis dilakoké kanggo ngurangi angka perokok, anyak saka régulasi babagan panggon udud, ngandani babagan bahaya udud ning kèmasan udud lan sak iklan-iklan. Nanging tindakan kasèbut durung membuahaké pakoléh. salah siji terobosan anyar yaiku metuné udud èlèktronik utawa vapor. Awalé vapor diciptane ning Tiongkok ing taun 2003 saka sawong apotékér kanggo ngurangi kéluk udud lan ngrupakné salah siji cara kanggo nèwangi wong-wong kang pingin mandhèg udud. Vapor tau dikarèpné dadi solusi kanggo ngurangi angka perokok. Ananging, ana pro lan kontra kang dadi masalah vapor bisa kanggo alternative mandhég opo orané.[1]

Efek Samping lan Cara Kerja[besut | besut sumber]

amarga mekanismé ora kaobong kang diuapknè dadi pakoléh cairan kang dipanaské amarga èlèktrik, mula vapor ora ngasilké CO. ning aja salah, sènajan ora ngasilkè CO, vapor uga ngandung bakal-bakal bisa karan bersifat karsinogen utawa pemicu kankèr. Komponén utama saka cairan vapor yaiku propilen glikol lan gliserol. Para ilmuwan nyoba zat iku dipanaské, zat-zat beracun kaya formaldehid lan akrolein arèp diuculake. Formaldehida nduweni éfék negatif nang sistem saraf, lagékné akrolein bisa ngrusak selaput lendir saluran pernapasan lan mata. Kadar karsinogen udud konvensional luwih akèh dibanding vapor. ning International Agency Risk Cancer (IARC) ngomongké mènawa karsinogen, nek digunakné terusan bisa nginduksi kankèr. Akèh jenis udud neng ngisor iki uga ngandung racun kang ora kalah bahayané.[2]

Pro lan Kontra Vapor[besut | besut sumber]

panggunan rokok èlèktrik utawa vapor dadi trènd ning kalangan bocah enom. Metunè macem-macem ing cafe lan toko vapor marakaké eksistensi vapor kuwi dhewé. kanggo sakanggonan bocah ènom, nganggo vapor bisa marakaké dadi gaya urip lan parameter karan bocah gaul. Fenomena iki micu akeh kontroversi, akèh kang ngomongké luwih aman nganggo vapor ketimbang udud konvensional malah dadi alternatif mandhèg udud, ning ana uga kang ngaraneké vapor luwih berbahaya. ucul saka kuwi kabéh, akéh wong kang jebul anyak mungkur kèbiyasan vaping. Alasané kang ngrupa-rupa kaya règa liquid (cairan) kang kelarangén, resiko lelara, kejèléhan, agama, lan liya-liya.

Kandungan Vapor. Jero cairan udud èlèktrik ngandung propilen glikol utawa gliserin, nikotin, lan panambah rasa.

Propilen glikol utawa gliserin nduwé guna kanggo memproduksi uap banyu. Penelitian nunjukaké menawa menghirup propilen glikol bisa marakaké iritasi saluran pernapasan ning akeh individu. Nikotin ditemokaké jero konsentrasi kang béda, antara 0–100 mg/ml jero siji udud èlèktrik. panambah rasa, kaya rasa cokelat, vanila, buah-buahan, lan liyané, dadiné pèrokok èlèktrik bisa ngrasakaké sensasi rasa tertentu jero saben liquid. Komponen liyane yaiku tobacco-specific nitrosamine (TSNA). TSNA ngrupakné senyawa karsinogen kang ditemokaké jero mbako lan udud mbako. Nitrosamin jero cacah sethithik ditemokaké jero cairan udud èlèktrik. tambah dhuwur kadar nikotin, tambah dhuwur uga kadar TSNA. kajaba TSNA, uga ditemokaké kandungan senyawa logam, kaya kromium, nikel, lan timah.[3]

Jinisé rokok èlèktrik[besut | besut sumber]

udud vape nang dasarnya nduweni akèh jenis. kowe bisa nemu udud èlèktrik iki karo macem-macem bentuk lan ukuran. iki iki jinis-jinis udud èlèktrik kang kudu dingerteni.

1. Jinis pèn[besut | besut sumber]

Rokok èlèktrik siji iki nduwé bentuk kaya ballpoint lan ngrupakne vape paling cilik dibanding karo jenis vape liyané. cara kerja vape jenis iki nang dasaré padha karo jenis liyane, yaiku karo manaské cairan vape ben bisa ngasilké uap. ana loro jenis èlemén pamanas kang bisa dipilih kanggo manaské cairan vape jenis pen, yaiku:

Atomizer. iki yaiku elemen pamanas kanggo manaske cairan vape kang ngandung nikotin. Atomizer biyasane kudu digenti nek panas kang dipakolehake wis ngurang kwalitase. Amarga, kui bisa nggawe rasa vape dadi ora énak meneh. cedhak karo atomizer, kang ana tank dadi panggon bakal bisa arèp dipanaské.

Cartomizer. iki yaiku kombinasi saka cartridge lan atomizer. nang pangaturan iki, komponen kang dipanaske ndhemok teras karo elemen pamanas.

kanggo manaské elemen pamanas kesebut, vaporizer pen mbutuhake baterai dadi energi. Baterai iki bisa diisi balen lan biyasané nduweni tegangan sagedhe 3,7 V, ning ana uga baterai sing bisa diatur tegangané.

Baterai iki bisa nduweni kekuwatan nganti 1300 mAh. ati-ati karo baterai vape amarga bisa meledak lan membahayakan kowé. Hindari piranti iki saka jangkauan anak-anak.

2. Jinis portable[besut | besut sumber]

Vaporizer jenis iki bentuke luwih gedhè ketimbang karo vaporizer jenis pèn. sanajan ngono, vaporizer portable isih bisa dilebokaké kang ana ing kanthongan. ora adoh beda karo vaporizer pen, vaporizer jenis iki uga nduweni komponen elemen pamanas lan baterai.

ning njero vaporizer portable, cairan vape ora kontak teras karo elemen pamanas, dadine ngasilke rasa sing luwih becik lan keluk sing luwih sethithik. Sakwetawis daya kuwawa baterai vaporizer portable biyasane kuwat nguwawa 2-3 jam utawa malah bisa luwih.

3. Jinis desktop[besut | besut sumber]

Saka jenis vaporizer sing wis karanké ning dhuwur, vaporizer desktop yaiku sing paling gedhé. Udud èlèktrik siji iki nduweni bentuk sing gedhé lan rada angèl digawa menyang endi-endi. kowe mung nggunakné dhèweké neng omah utawa neng sak panggon. kajaba kuwi, vaporizer desktop uga mbutuhake raèn sing warata kanggo mapataké dheweke, mawa mbutuhakè pasokan energi sing konstan ben bisa nduwe guna karo becik.

Amarga mbutuhake pasokan enérgi sing stabil, Iki bisa nggawe vaporizer desktop ngasilké panas sing luwih maksimal, rasa kang luwih landhep, lan uap sing luwih akèh tinimbang jinis vaporizer liyané.

Tambah landhep rasa vape lan tambah akèh uap sing dipakolehaké bisa nggawé pangguna vape rumangsa puas. ning, ati-ati tambah akeh uap sing dipakolehaké, tambah dhuwur uga risiko kawarasan kang bisa dialami.

Ananging, sepira akeh uap sing bisa dipakolehaké saka piranti vape tergantung saka daya baterai, sepira akeh elemen pamanas utawa kawat sing ana ing atomizer (biyasane 0,5 Ohm wis cukup optimal kanggo ngasilke panas), lan komposisi njero cairan vape (tambah dhuwur kadar vegetable glycerin, tambah akeh uap kang bisa dipakolehake). ning, panas dhuwur kang bisa dipakolehaké saka piranti vape bisa ningkataké risiko vape kanggo meledak.

Propylene glycol luwih cair lan mbanyu, lagekne vegetable glycerin luwih kénthel lan nduweni rasa luwih legi. ning, kapindho bakal dasar kesebut bisa marakaké kowé ngalami reaksi alergi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Candra Swari, Risky (2019-01-15). "Apa Kandungan di dalam Vape? Apakah Berbahaya Bagi Tubuh?". hellosehat. Dijupuk 2019-15-05.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. https://www.brilio.net/kesehatan/perbedaan-racun-antara-rokok-biasa-dengan-vapor-hasilnya-mengagetkan-1712298.html#.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  3. https://krjogja.com/web/news/read/26717/Ini_Alasan_Sebagaian_Anak_Muda_di_Yogya_Berhenti_Pakai_Vapor.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)