Uskup Agung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Uskup Agung iku jroning kakristenan sawijining uskup sing ngantukaké pangangkatan. Ing Gréja Katulik lan Gréja-Gréja liya, uskup agung ngepalani sawijining kauskupan utama sing diarani kauskupan agung, utawa diarani provinsi gerejawi jroning komuni Anglikan. Uskup agung satingkat karo uskup saka segi kerohanian ananging uskup agung luwih dhuwur prestise utawa derajaté. Uskup agung dudu sawijining tahbisan dhéwéi, nanging arupa jabatan koordinator. Kanthi mangkono, sing wis ditahbisaké minangka uskup, ora kudu ditahbisaké manèh nalika diangkat dadi uskup agung; ananging yèn sing diangkat sadurungé dudu uskup kanggo diangkat dadi uskup agung kudu ditahbisaké minangka uskup.

Uskup agung jroning Basa Latin diarani Archiepiscopus. Tembung Latin kasebut asal saka rong tembung Basa Yunani, αρχι, sing maknané "perdana" utawa "pamimpin", lan επισκοπος, sing maknané "penilik" utawa "penyelia". Ing Gréja Katulik Roma, sawijining kauskupan agung lan sawetara kauskupan ing saubengé mbentuk siji provinsi gerejawi. Jabatan iki magepokan karo sipat kerjasama lan koordinasi para uskup sing dumunung ana ing provinsi gerejawi kasebut.

Uskup Agung ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uskup_Agung&oldid=821599"