Biskop Agung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Uskup Agung)

Biskop Agung iku sajeroning kakristenan sawijining biskop sing ngantukaké pangangkatan. Ing Gréja Katulik lan Gréja-Gréja liya, biskop agung ngepalani sawijining kauskupan utama sing diarani kauskupan agung, utawa diarani provinsi gerejawi sajeroning komuni Anglikan. Biskop agung satingkat karo biskop saka segi kerohanian ananging biskop agung luwih dhuwur prestise utawa derajaté. Biskop agung dudu sawijining tahbisan dhéwéi, nanging arupa kalungguhan koordinator. Kanthi mangkono, sing wis ditahbisaké minangka biskop, ora kudu ditahbisaké manèh nalika diangkat dadi biskop agung; ananging yèn sing diangkat sadurungé dudu biskop kanggo diangkat dadi biskop agung kudu ditahbisaké minangka biskop.

Biskop agung sajeroning Basa Latin diarani Archiepiscopus. Tembung Latin mau asal saka rong tembung Basa Yunani, αρχι, sing maknané "perdana" utawa "pamimpin", lan επισκοπος, sing maknané "penilik" utawa "penyelia". Ing Gréja Katulik Roma, sawijining kauskupan agung lan sawetara kauskupan ing saubengé mbentuk siji provinsi gerejawi. Jabatan iki magepokan karo sipat kerjasama lan koordinasi para biskop sing dumunung ana ing provinsi gerejawi mau.

Biskop Agung ing Indonesia[besut | besut sumber]