Biskop Agung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Uskup Agung)
Jump to navigation Jump to search

Biskop Agung iku sajeroning kakristenan sawijining biskop sing ngantukaké pangangkatan. Ing Gréja Katulik lan Gréja-Gréja liya, biskop agung ngepalani sawijining kauskupan utama sing diarani kauskupan agung, utawa diarani provinsi gerejawi sajeroning komuni Anglikan. Biskop agung satingkat karo biskop saka segi kerohanian nanging biskop agung luwih dhuwur prestise utawa derajaté. Biskop agung dudu sawijining tahbisan dhéwéi, nanging arupa kalungguhan koordinator. Kanthi mangkono, sing wis ditahbisaké minangka biskop, ora kudu ditahbisaké manèh nalika diangkat dadi biskop agung; nanging yèn sing diangkat sadurungé dudu biskop kanggo diangkat dadi biskop agung kudu ditahbisaké minangka biskop.

Biskop agung sajeroning Basa Latin diarani Archiepiscopus. Tembung Latin mau asal saka rong tembung Basa Yunani, αρχι, sing tegesé "perdana" utawa "pamimpin", lan επισκοπος, sing tegesé "penilik" utawa "penyelia". Ing Gréja Katulik Roma, sawijining kauskupan agung lan sawetara kauskupan ing saubengé mbentuk siji provinsi gerejawi. Jabatan iki magepokan karo sipat kerjasama lan koordinasi para biskop sing dumunung ana ing provinsi gerejawi mau.

Biskop Agung ing Indonesia[besut | besut sumber]