Tobat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Tobat[besut | besut sumber]

Tembung tobat asalé saka basa Arab at-taubah sing tegesé rujuk, mbalik. Pangertosané ya iku:

  • Mbalik saka kemaksiatan menyang kataatan utawa wangsul saka dalan kang adoh saka dalané Allah menyang dalan sing luwih cedhak dhateng Allah.
  • Ngresiki ati saka sadaya dosa.
  • Ninggalaké kepinginan kanggo nglakoni tumindak ala, kaya sing wis tau dilakoni amarga njunjung namanipun Allah lan ngadohké awaké saka kamurkané Allah.

Syarat Tobat[besut | besut sumber]

  • Nyesel tumrap tumindak maksiat kang wis dilakoni (nadam).
  • Ninggalaké tumindak maksiat iku.
  • Janji kanthi tumemen ora bakal mbalèni tumindak maksiat mau.
  • Mèlu ing dalan tumindak kang becik.

Yèn dosané karo padha - padha wongé syaraté ditambah, ya iku:

  • Nyuwun ngapura tumrap wong sing wis tau dizalimi utawa dirugékaké.
  • Nggantèni karugèn kang padha karo karugèn sing wis alami wong sing wis dizalimi.