Thomas Bastiaan Pleyte

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
T.B. Pleyte (1913)

Thomas Bastiaan Pleyte (Leiden, 23 Oktober 1864 - Den Haag, 25 Maret 1926) iku sawijining advokat lan pulitikus Walanda.

Ing taun 1886 Pleyte lulus lan olèh ijazahé saka Stedelijk Gymnasium Leiden, sawisé sadurungé ora ngrampungaké sekolah HBS. Gymnasium iku luwih dhuwur tinimbang HBS. Sawisé iku awaké kuliyah ing Rijksuniversiteit Leiden lan dirampungaké ing taun 1891 mawa disertasiné sing asesirah Verkoop van geneesmiddelen (Pangadolan obat-obatan). Pleyte banjur dadi Mantri Urusan Jajahan ing kabinèt Cort van der Linden. Minangka advokat in Nèderlan-Indhiya, awaké dadi kompanyoné Van Deventer, sing gagasan-gagasané uga padha-padha diyakini. Minangka mantri liberal awaké bisa kerjasama karo Gubernur Jèndral antirévolusionèr Idenbur. Ing taun 1916 Volksraad dianakaké, Volksraad itu langkah kapisan menyang émansipasi wong pribumi ing Nèderlan-Indhiya. Sawisé medhun saka jabatané, Pleyte dadi Duta Agung ing Brazil lan Spanyol.

Dhèwèké baud abasa Mlayu lan Jawa.