TOEFL

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

TOEFL (Test of English as Foreign Language) ya iku tes utawa ujian Basa Inggris minangka basa manca. Tés iki dienggo minangka alat ukur kapinteran wong ing basa Inggrisé[1].

Sujarah[besut | besut sumber]

Ujian TOEFL sing kapisan diterbitake ing taun 1964 dening Modern Language Association (Jawa: Asosiasi Basa Modern) sing dibiayai dening dana saka Ford Foundation lan Danforth Foundation. Ing taun 1965, The College Board lan ETS bebarengan tanggung jawab kanggo kelanjutan program tes TOEFL. Ing taun 1973, pengaturan koperasi digawe antarane ETS, The College Board, lan dewan penasihat Pemeriksa Rekam Siswa kanggo ngawasi lan nglakokake program kasebut. ETS nyedhiyakake ujian kasebut kanthi pedoman saka TOEFL.

Nganti dina iki, kriteria kuliah kanggo siswa internasional saka warga negara Persemakmuran (Commonwealth) mbebasake saka ujian TOEFL. Bangsa-Bangsa sing bagéan saka nagara-nagara sing nganggo basa Inggris (saka sapérangan Persemakmuran kanggo mantan koloni Inggris, eg Hong Kong SAR utawa mantan protektorat Amerika Sarekat (Filipina, Puerto Rico) sing basa Inggris iku minangka basa resmi (de facto), otomatis nyediakake pambebasan TOEFL karo sawetara watesan, contoné, bebrayan saka Quebec diwajibake njupuk TOEFL nalika sisa-sisa negara Kanada dibebaske. Uga kalebu negara-negara Persemakmuran sing basa Inggris dadi basa resmi keloro, contoné eg Mozambik utawa Namibia (Inggris minangka pejabat nanging diucapake dening 3% saka populasi. Nanging ora ditrapake kanggo sawetara negara Persemakmuran ing njaba Anglosphere, kayata Indhi, Pakistan, Bangladesh, lan liya-liyané, sanajan uga bisa basa Inggris minangka basa resmi de facto.

Jinis-jinis Ujian[besut | besut sumber]

Ana patang soal kang diukur ing TOEFL ya iku Listening Comprehension (pemahaman ing pangrungu), Structure and Written Expression (struktur lan wedhar, tulisan kang kaitané karo tata basa Inggris), Reading Comprehension (pemahaman maca), lan Writing (nulis)[2]. Uga ana rong macem tés TOEFL ya iku Model Paper-Based Testing (PBT) lan Model Computer-based Testing (CBT) utawa internet-based Testing (IBT). Model PBT iku tés kang prelu nganggo kertas lan pénsil ing nggarapé. Model iki paling akéh lan umum diengo. Model keloro (CBT) iku tés TOEFL kang mreluaké computer minangka alat bantu ing nggarap soal-soal. Kisaran bijiné iku 310-677[1]. Umumé wong mélu tés iki kanggo ngelanjutké kuliah lan nyambut gawé ing jero lan manca negara. Ing isor iki dituduhaké jinis ujian TOEFL dumasar IBT[3].

Reading[besut | besut sumber]

Ing bagéan Reading kasusun saka pitakonan ing 3-5 perangan, saben perangan kira-kira 700 tembung dawa. Perangane ana ing topik akademik; padha karo materi sing bisa ditemokaké ing buku téks universitas. Wacaan mbutuhaké pangerten saka fungsi rètorikal kayata sabab-èfèk, kontras-bebandingan lan argumèntasi. Panyerta ngajawab pitakonan babagan gagasan utama, rincian, kesimpulan, informasi penting, penyisipan kalimat, kosa tembung, tujuan retoris lan gagasan sakabèhé. Tipe anyar pitakonan ing ujian TOEFL iBT kudu ngisi tabel utawa ngrampungaké ringkesan.

Listening[besut | besut sumber]

Bagéan Listening kasusun saka pitakonan ing enem bagian, saben dawané 3-5 menit. Babagan iki kalebu rong percakapan siswa lan papat kuliah utawa diskusi akademik. Obrolan kasebut nyakup mahasiswa lan uga profesor utawa panyedhiya layanan kampus. Kuliah kasebut minangka bagéan saka sawijining kuliah akademik, sing bisa ndhèrék partisipasi mahasiswa lan ora nganggep kawruh latar mburi khusus ing bagéyan iku. Saben obrolan lan kuliah dituduhaké mung sapisan. Panyerta TOEFL bisa njupuk cathetan nalika ngrungokaké lan bisa ngrujuk marang cathetan nalika njawab pitakonan. Saben obrolan disambungaké karo limang pitakonan lan saben kuliah karo enem pitakonan. Pitakonan ditrapaké kanggo ngukur kemampuan, mangerteni gagasan utama, rincian penting, implikasi, hubungan antar gagasan, organisasi informasi, tujuan pamicara lan sikap pemicara.

Speaking[besut | besut sumber]

Bagian Speaking kasusun saka enem tugas: loro sing mandiri lan papat keintegrasi. Ing loro tugas independen, panyerta TOEFL njawab pitakonan pendapat ing topik sing akrab. Ujian iki kanggo èvaluasi kemampuan ngomongake sacara spontan lan ngirimake gagasan kasebut kanthi cetha lan kanthi koheren. Ing loro tugas sing terpadu, panyerta maca dalan sing cendhak, ngrungokake kuliah kursus akademik utawa obrolan babagan urip kampus lan njawab pitakonan kanthi nggabungake informasi sing cocok saka teks lan omongan. Wonten ing kalih tugas ingkang sinambung, panyerta ngrungokake kuliah kursus akademik utawi percakapan babagan kehidupan kampus lan nanggapi pitakenan babagan kang dirungoaké. Ing tugas terpadu, panyerta diandharake ing kemampuan kanggo nyiptakake kanthi èfèktif lan èfèktif nepaki informasi saka bahan bacaan lan ngrungokaké. Panyerta bisa njupuk cathetan nalika maca lan ngrungokaké lan bisa nggunakake cathetan kanggo nyiapaké tanggapan.

Writing[besut | besut sumber]

Bagèan Writing iki kanggo ngukur kemampuan nulis ing bab akademik lan dumadi saka rong tugas: siji sing terintegrasi lan siji indpènden. Ing tugas terpadu, panyerta maca wacana ing topik akademik lan banjur ngrungokake pembicara kasebut. Panyerta banjur nulis ringkesan bab-bab penting ing wacana sing wis dirungokake lan nerangake babagan poin-poin kunci saka wacan bacaan. Ing tugas independen, test-taker kudu nulis esai sing nyatakake pendapat utawa pilihan, lan banjur njelasake, tinimbang mung nyisakaké prèferénsi pribadi utawa pilihan. Tanggepan dikirim menyang OSN ETS (sajinis sistem TOEFL) lan dievaluasi dening paling ora 3 pambiji TOEFL

Hubungan Rerata Biji TOEFL iBT lan IELTS[4][5][besut | besut sumber]

IELTS Score TOEFL Score IELTS Description
9 118-120 Expert User
8.5 115-117 Very Good User
8 110-114
7.5 102-109 Good User
7 94-101
6.5 79-93 Competent User
6 60-78
5.5 42-59 Modest User
5 35-41
4.5 32-34 Limited User
0-4 0-31 Extremely Limited/Intermittent/Non User

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Riyanto, Slamet; Tumijo (2010). 99,99% Sukses TOEFL. Jakarta: Buku Kita. k. 2. ISBN 979-610-411-3. 
  2. Phillips, Deborah (2001). Longman Complete Course for the TOEFL Test. New York: Longman. ISBN 0-13-040895-6. 
  3. "TOEFL". TOEFL Go Anywhere. 
  4. "Linking TOEFL iBT Scores to IELTS Scores" (PDF). ETS. k. http://www.ets.org/toefl/institutions/scores/compare/. Dijupuk 26 January 2012. 
  5. "IELTS vs. TOEFL: What Are the Differences?". US. News.