Menyang kontèn

Senggugu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Senggugu

Senggugu (Clerodendron serrature) ya iku salah sawijining suket kang kalebu kulawarga Rotecha . wit iku duwé jeneng  liya singgugu, sringgugu, sanggugu, kertasé, lan tosèk. Tuwuh ana ing padhang alang-alang lan pinggir désa lan lemah sing rada lembab. Bisa tuwuh ing pesisir nganti 1700 mèter sadhuwuring sagara. Senggugu tanduran asli Asia tropik kang dhuwuré 1-3 mèter. Galihé bolong lan boggolé gedhé. Oyoté werna ireng. Godhong herba iki ijo kandhel lan kaku. Godhonge dhawané 8-30 séntimèter lan amba 4-14 sentimèter sarta cawangé cendhèk. Kembangé majemuk lan dawané 6–40 cm werna putih. Wohé wuni bundher endhog.[1]

Piguna[besut | besut sumber]

Wit iki bisa kanggo tamba asma, bronkhitis, angel pipis, rématik cacingen lan watuk. Cara ngolah ya iku Senggugu kang wis di opèk banjur dikumbah nganti resik lan di cor banyu panas banjur disaring lan diombé.

Referènsi[besut | besut sumber]

  1. Satya, Bayu (2013). Koleksi Tumbuhan Berkhasiat. Yogyakarta: Rapha publishing. kc. 66. ISBN 978-979-29-3367-3.