Scientia potentia est

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Ukara "scientia potentia est" (utawa "scientia est potentia" utawa uga "scientia potestas est") minangka aporisme Latin sing artine "ilmu iku kekuwatan". Umume dianggep yen ukara ini diomongake dening Sir Francis Bacon, sanajan ora ana ukara sing dingerteni ing tulisan Bacon ing Inggris utawa Latin. Nanging, ungkapan "ipsa scientia potestas est" ('ilmu iku dhewe kuwasa') ana ing Bacon's Meditationes Sacrae (1597). Ukara sing pas "scientia potentia est" ditulis kaping pisanan ing karya versi Lewi 1668 dening Thomas Hobbes, sing dadi sekretaris Bacon nalika isih enom.

Ukara sing gegandhengan "sapientia est potentia" asring diterjemahake minangka "kawicaksanan iku kekuwatan"[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Dario Fo (June 13, 2004). "Knowledge like challenge to every form of powers". repubblica.it (ing basa italian).CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)