Saos katès

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Saos katès punika woh-wohan minangka bahan pangan kang kathah vitamin.[1] roning katès migunani kanggé ngempukaken daging saha gancaraken Air Susu Ibu(ASI) kautama ron lanang. saos katès inggih punika salah satunggaling jinis panyedap masakan, awujud bubur kentel saha warnanipun abrit kang dipundamel saking buah katès kang sampun mateng ugi seger.

Cara ndamel[besut | besut sumber]

bahan kang dipunprelukaken kanggé ndamel saos katès:

Bahan[besut | besut sumber]

  1. Buah katès kang sampun mateng 12 ½ kg
  2. Gula pasir 1 ½ kg
  3. Bawang abrit (sampun dipunoceli) 1 ¼ kg
  4. Bawang petak (sampun dipunoceli) 300 gram
  5. Asam cuka 25 % 1 ¼ liter
  6. Asam sitrat kristal (sari jeruk) 50 gram
  7. Cabai merah (tanpa biji) 100 gram
  8. Garam dapur 1 kg
  9. Sedasa utawi zat pawarna abrit (manawi dipunprelukaken)

Piranti:[besut | besut sumber]

  1. Panci
  2. Tungku utawi kompor
  3. Sèndok pengaduk
  4. Botol kang sampun dipunsterilaken kanggé wadhah saos
  5. lading
  6. Kain saring utawi kain blacu
  7. Parutan
  8. Tali

Cara pandamelan:[besut | besut sumber]

  1. isahi woh kates kanthi resik, oceli kaliyan bucal wijinipun lajeng dpuntimbang
  2. iris woh katés lajeng dipunancuraken ngantos dados bubur, lajeng dipunmlebetaken wonten ing panci
  3. tambah gendis kaliyan uyah diudhak ngantos rampak, lajeng dipunmasak
  4. bawang abrit, bawang petak, cabe dipunalusaken. Bungkus nganggé kain saha dipundestar nganggé tangsul. Lajeng dipuncelupaken wonten ing bubur katés ingkang saweg dipunmasak sesarengan nyepeng tangsul destaripun, dipunnetaken kanthi ngginakaken adukan supados sari punika medhal.
  5. dipuntengga kinten-kinten 30 menit ngantos umeb, perus bungkusan bumbu lajeng dipunangkat saking adonan saos.
  6. saged dipuntambah zat werni abrit manawa dipunprelukaken
  7. paringi cuka kaliyan asam sitrat kristal wonten ing saos udhak ngantos rampak
  8. cithakan saos kang taksih panas wonten ing botol ngantos lumah saos kirang langkung 1-1½ cm sakinggilipun lumah botol. lajeng rikat-rikat dipuntutup botolipun.
  9. lebetaken botol kang bisinipun saos wonten ing toya ingkang sampun umeb kirang langkung 30 menit. Pundhut saha dipunwalik kirang langkung 5 menit