Rujuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Rujuk, ya iku mbaliké bojo (lanang) ing talènan nikah karo kang wadon kaya ing wiwitan, ing wanci bojoné isih iddah raj'iyah.

Hukum Rujuk[besut | besut sumber]

Hukumé rujuk asalé mubah, ya iku éntuk rujuk lan éntuk ora. Nanging, hukum rujuk bisa malih, ya iku kaya mengkéné:

  • Sunah, yèn rujuké kang lanang marang kang wadon kanthi niyat amarga Allah, kanggo ndandani patrap lan tumindak sarta kanggo minangka balesomah kang bahagya.
  • Wajib, yèn kanggo kang lanang nalak kang wadon, kamangka sadurungé nalak, dhèwèké durung nyempurnakaké pambagian wekdalé.
  • Makruh (digethingi), yèn nerusaké pegat luwih mupangat tinimbang rujuk.
  • Karam, yèn kang dimaksud rujuké kang lanang ya iku mung kanggo milara kang wadon utawa kanggo duraka marang Allah.

Rukun Rujuk[besut | besut sumber]

  • Sing wadon kumpul karo kang lanang kang nalak lan uga isih ing wanci iddah raj'iyah.
  • Kepinginan rujuk kang lanang ya iku kepinginané dhéwé, ora amarga dipeksa.
  • Ana 2 saksi, ya iku 2 wong lanang kang adil. Paugeran iki dhedhasar Al-Quran Surah At-Talaq, 65:2.
  • Ana sigat utawa omongan rujuk, tuladhané kang lanang ngomong karo bojoné kang dipegat ing titiwanciné iddah ra'iyah, "Aku rujuk karo kowé".[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Syamsuri, Pendidikan Agama Islam untuk SMA Kelas XII, 2007, Erlangga, kaca 63. Perceraian