Rambut pubis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jembut
Male and Female Pubic Hair.jpg
Jembut lanang lan wadon diwasa
Latin pubes
Kiwe: jembut wong wedhok dicukur gaya bikini. Tengen: Nyukur jembut nganggo cukuran brengos.
Wong lanang cukur jembut.

Rambut pubis utawa jembut yaiku rambut awak terminal sing ditemokake ing wilayah kelamin remaja manungsa lan wong diwasa. Rambute ana ing saubengé lan jinis-jinis seks lan kadhangkala ana ing sisih ndhuwur paha. Ing wilayah pubis ngubengi balung pubis, dikenal kanthi tembelan pubis. Rambut pubis ditemokake ing scrotum ing lanang lan vulva ing wanita.

Sanajan rambut vellus sing apik saiki ana ing wilayah kasebut nalika bocah cilik, rambut pubis dianggep dadi rambut sing luwih abot, luwih dawa lan coarser sing berkembang sajrone akil baligh minangka efek kenaikan androgen ing lanang lan estrogen ing wanita. Rambut pubis beda karo rambut liyane ing awak lan karakteristik sekunder. Akeh budaya nganggep rambut pubis minangka erotis, lan ing paling budaya rambut pubis ana hubungane karo alat kelamin, sing prelu lanang lan wanita ngarep-arep bisa dilindhungi. Ing sawetara kabudayan, dadi pakewuh kanggo rambut pubis bisa dibuwang, utamane para wanita; praktik kasebut dianggep minangka bagian saka kebersihan pribadi. Ing budaya liya, cahya rambut pubis (umpamane, nalika nganggo klambi renang) bisa dianggep ora nyenengake utawa ngisin-isini lan mula dipotong utawa digunakake gaya supaya ora katon.

Bentuk rambut pubis minangka nanggepi tingkat testosteron sing tambah ing bocah-bocah wadon lan bocah lanang. Fikel folikel rambut sing ana lan stimulasi ing wilayah sensitif androgen ngembangake rambut pubis. Skala Tanner nggambarake lan ngitung pangembangan rambut pubis. Sadurunge wiwitan pubertas, wilayah kelamin lanang lan bocah wadon duwe rambut vellus sing apik banget (tahap 1). Ing wiwitan pubertas, awak ngasilake tingkat hormon seks sing saya tambah, lan minangka tanggapan, kulit ing wilayah kelamin wiwit ngasilake kulit sing luwih kandel lan luwih cepet, asring dadi rambut, rambut kanthi tingkat wutah sing luwih cepet. Serangan pembangunan rambut pubis diarani pubarche.

Ing lanang, rambut pubis sing sepisanan katon kaya sawetara rambut cilik sing biasane tipis ing skrotum utawa ing sisih ndhuwur zakar (tahap 2). Sajrone setaun, rambut ing pangkal zakar akeh banget (tahap 3). Sajrone 3 nganti 4 taun, rambut ngisi area kemaluan (tahapan 4) lan dadi luwih kandel lan luwih peteng, lan nganti 5 taun ngluwihi pupu sing cedhak lan ndhuwur weteng menyang umbilik (tahap 5).

Wilayah kulit liyane padha, sanajan rada kurang, sensitif marang androgen lan rambut androgenik biasane katon mengko. Ing urutan kasar saka sensitivitas kanggo androgen lan penampilan rambut androgenik, yaiku armpits (axillae), area perianal, lip ndhuwur, wilayah preauricular (sideburns), wilayah periareolar (penthil), tengah dada, gulu ing dagu, sisa-sisa area dada lan jenggot, perangan awak lan pundhak, mburi, lan bokong. Sanajan umume dianggep minangka bagian saka proses akil baligh, pubarche béda lan sawijining proses saka proses mateng saka gonads sing nyebabake mateng lan kesuburan seksual. Rambut pubic bisa berkembang saka androgen adrenal dhewe lan bisa berkembang sanajan ovari utawa testis cacat lan ora dienggo. Apa ora ana bedane ing kapasitas awak lanang lan wadon kanggo tuwuh rambut minangka respon androgen.

Rambut pubic lan rambut underarm bisa beda-beda kanthi warna rambut saka kulit kepala. Umume wong luwih peteng, sanajan uga luwih entheng. Ing kasus paling, padha karo warna ing alis wong.

Tekstur rambut beda-beda gumantung karo rambut sing lurus, ora kudu cocog karo tekstur rambut kulit kepala. Wong-wong warisan Asia Timur cenderung duwe rambut pubis sing lurus lan tebal.

Pola rambut polik bisa beda-beda miturut ras lan kesukuan. Pola rambut pubis, sing dikenal minangka escutcheon, beda-beda ing antarane jinis kelamin. Kanggo sebagian besar wanita, tembelan pubis yaiku segitiga lan ana ing ndhuwur vulva lan mons pubis. Ing pirang-pirang pria, taper patch pubic munggah menyang garis rambut sing ditunjuk menyang pusar (ndeleng rambut weteng), kanthi segitiga luwih akeh. Kaya rambut gulu (armpit), rambut kemalut digandhengake karo konsentrasi kelenjar sebaceous ing wilayah kasebut.