Potensial membran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Ilustrasi cara bedaning konsentrasi ing sisi kang beda saka sawijining membran sel ngasilake bedaning tegangan.

Potensial membran (Basa Inggris: membrane potential, ΔΨ) yaiku beda potensial elektrik antarane dinding njaba lan njero saka sawijining membran sel kira-kira sekitar -50 nganti -200 milivolt (tanda minus nuduhake yen ing njero sel asipat negatif dibandingake karo ing njabane).[1] Kebeh sel duweni tegangan kang ngiteri membran plasmae. Tegangan yaiku energi potensial listrik-pamisahan muatan kang kang beda.[1] Sitoplasma sel kanthi muatan negatif dibandingake karo fluida ekstraseluler disebabake dening distribusi anion lan kation ing sisi membran kang berlawanan kang ora padha.[1] Potensial membran lakune kaya batre, sawijining sumber energi kang ngusadani lalulintas kabeh substansi kang duweni muatan kang ngiteri membran.[1] Amarga ing jero sel mau negatif dibandingake karo ing njabane, potensial membran iki ndukung transpor pasif kation ing jero sel lan anion ing njaba sel.[1] Kanthi mangkono rong gaya nggerakake difusi ion ngiteri sawijining membran: gaya kimiawi (gradien konsntrasi ion) lan gaya listrik (pengaruh potensial membran ing pergerakan ion).[1] Kombinasi rong gaya kang nyambut gawe ing siji ion iki diarani gradien elektrokimiawi.[1] Owahing lingkungan bisa ngusadani potensial membran lan sel mau dewe, tuladhane, depolarisasi saka membran plasma dinuga micu apoptosis (matining sel kang kaprogram)[2]


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:153, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Franco R, Bortner CD, Cidlowski JA (January 2006). Potential roles of electrogenic ion transport and plasma membrane depolarization in apoptosis. J. Membr. Biol. 209 (1): 43–58. doi:10.1007/s00232-005-0837-5. PMID 16685600.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Potensial_membran&oldid=833216"