Potensial membran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Ilustrasi cara bedaning konsentrasi ing sisi kang beda saka sawijining membran sel ngasilake bedaning tegangan.

Potensial membran (Basa Inggris: membrane potential, ΔΨ) ya iku beda potensial elektrik antarane dinding njaba lan njero saka sawijining membran sel kira-kira sekitar -50 nganti -200 milivolt (tanda minus nuduhake yen ing njero sel asipat negatif dibandingake karo ing njabane).[1] Kebeh sel duweni tegangan kang ngiteri membran plasmae. Tegangan ya iku energi potensial listrik-pamisahan muatan kang kang beda.[1] Sitoplasma sel kanthi muatan negatif dibandingake karo fluida ekstraseluler disebabake déning distribusi anion lan kation ing sisi membran kang berlawanan kang ora padha.[1] Potensial membran lakune kaya batre, sawijining sumber energi kang ngusadani lalulintas kabeh substansi kang duweni muatan kang ngiteri membran.[1] Amarga ing jero sel mau negatif dibandingake karo ing njabane, potensial membran iki ndukung transpor pasif kation ing jero sel lan anion ing njaba sel.[1] Kanthi mangkono rong gaya nggerakake difusi ion ngiteri sawijining membran: gaya kimiawi (gradien konsntrasi ion) lan gaya listrik (pengaruh potensial membran ing pergerakan ion).[1] Kombinasi rong gaya kang nyambut gawé ing siji ion iki diarani gradien elektrokimiawi.[1] Owahing lingkungan bisa ngusadani potensial membran lan sel mau dewe, tuladhane, depolarisasi saka membran plasma dinuga micu apoptosis (matining sel kang kaprogram)[2]

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:153, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Franco R, Bortner CD, Cidlowski JA (January 2006). Potential roles of electrogenic ion transport and plasma membrane depolarization in apoptosis. J. Membr. Biol. 209 (1): 43–58. doi:10.1007/s00232-005-0837-5. PMID 16685600.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Potensial_membran&oldid=997198"