Potensial membran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ilustrasi cara bedaning konsèntrasi ing sisih kang béda saka sawijining membran sel ngasilaké bedaning tegangan.

Potensial membran (Inggris: membrane potential, ΔΨ) ya iku béda potensial elektrik antarané dinding njaba lan njero saka sawijining membran sel kira-kira sakiwa-tengené-50 nganti-200 milivolt (tanda minus nuduhake yèn ing njero sel asipat négatif dibandingake karo ing njabane).[1] Kebeh sel duwé tegangan kang ngiteri membran plasmae. Tegangan ya iku ènergi potensial listrik-pamisahan momotan kang kang béda.[1] Sitoplasma sel kanthi momotan négatif dibandingake karo fluida ekstraseluler disebabake déning distribusi anion lan kation ing sisih membran kang berlawanan kang ora padha.[1] Potensial membran lakuné kaya batre, sawijining sumber ènergi kang ngusadani lalulintas kabèh substansi kang duwé momotan kang ngiteri membran.[1] Amarga ing jero sel mau négatif dibandingake karo ing njabane, potensial membran iki njurung transpor pasif kation ing jero sel lan anion ing njaba sel.[1] Kanthi mangkono rong gaya nggerakake difusi ion ngiteri sawijining membran: gaya kimiawi (gradien konsntrasi ion) lan gaya listrik (prabawa potensial membran ing pergerakan ion).[1] Kombinasi rong gaya kang nyambut gawé ing siji ion iki diarani gradien elektrokimiawi.[1] Owahing lingkungan bisa ngusadani potensial membran lan sel mau dewe, tuladhané, depolarisasi saka membran plasma dinuga micu apoptosis (matining sel kang kaprogram)[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:153, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. Franco R, Bortner CD, Cidlowski JA (January 2006). Potential roles of electrogenic ion transport and plasma membrane depolarization in apoptosis. J. Membr. Biol. 209 (1): 43–58. doi:10.1007/s00232-005-0837-5. PMID 16685600.