Potensial membran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ilustrasi cara bedaning konsèntrasi ing sisih kang béda saka sawijining membran sel ngasilaké bedaning tegangan.

Potensial membran (Inggris: membrane potential, ΔΨ) ya iku béda potensial elektrik antarané dinding njaba lan njero saka sawijining membran sel kira-kira sakiwa-tengené-50 nganti-200 milivolt (tanda minus nuduhake yèn ing njero sel asipat negatif dibandingake karo ing njabane).[1] Kebeh sel duwé tegangan kang ngiteri membran plasmae. Tegangan ya iku ènergi potensial listrik-pamisahan momotan kang kang béda.[1] Sitoplasma sel kanthi momotan negatif dibandingake karo fluida ekstraseluler disebabake déning distribusi anion lan kation ing sisih membran kang berlawanan kang ora padha.[1] Potensial membran lakune kaya batre, sawijining sumber ènergi kang ngusadani lalulintas kabèh substansi kang duwé momotan kang ngiteri membran.[1] Amarga ing jero sel mau negatif dibandingake karo ing njabane, potensial membran iki njurung transpor pasif kation ing jero sel lan anion ing njaba sel.[1] Kanthi mangkono rong gaya nggerakake difusi ion ngiteri sawijining membran: gaya kimiawi (gradien konsntrasi ion) lan gaya listrik (prabawa potensial membran ing pergerakan ion).[1] Kombinasi rong gaya kang nyambut gawé ing siji ion iki diarani gradien elektrokimiawi.[1] Owahing lingkungan bisa ngusadani potensial membran lan sel mau dewe, tuladhané, depolarisasi saka membran plasma dinuga micu apoptosis (matining sel kang kaprogram)[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:153, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Franco R, Bortner CD, Cidlowski JA (January 2006). Potential roles of electrogenic ion transport and plasma membrane depolarization in apoptosis. J. Membr. Biol. 209 (1): 43–58. doi:10.1007/s00232-005-0837-5. PMID 16685600.