Patikan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Patikan (Euphorbia hirta) yaiku tuwuhan kèwan ingon sing nduwèni kasiyat akèh nanging ora ana wong sing ngerti. Kerep diidak lan disepelake, ning nduwèni kasiyat sing akèh banget. Patikan iki nduwèni umur sing cendèk, awit ngepang wiwit bongkot lan dhuwurè nganti 60 cm. Ing Jawa tuwuh ana papan kang cendhèk nganthi 1.500 m dpl. Ing lemah sing ora lembab lan akèh sukét.

Miturut K.Heyne sajrone buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan, 1987). Tanduran sing diarani patikan ing Jawa keperang dadi patikan jawa, patikan kebo (Euphorbia hirta), patikan (Wahnlenbergia marginata), patikan cina (Euphorbia prostata), patikan cina (Hydrocotyle sibthorpioides dan Euphorbia thymifolia).

Tuwuhan iki nduwèni kasiyat kanggo lara, kayata bronchitis, asma, disentri, ambein lan gegelen.Carane yaiku digerus, isa kanggo ngilangi borok. Godokan godonge bisa kanggo ngobati disentri, ambein, lan gegelen. [1]

Arané désa[besut | besut sumber]

Dèsa-dèsa ing Jawa Wetan/Jawa Kulon/DIY sing nggunaakè jeneng patikan kanggo jenéng dèsa yaiku:

No Dèsa/Kalurahan Kecamatan Kabupaten
1 Patik Pulung Ponorogo
2 Sono Patik Berbek Nganjuk
3 Patik Kauman Tulungagung
4 Patikraja Patikraja Banyumas

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi (2017). Suta Naya Dhadhap Waru. Yogyakarta: Interlude. k. 320. ISBN 978-602-6250-42-1.