Pangenalan pola

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Pangenalan pola iku babagan sajeroning pembelajaran mesin lan bisa diarani "tindakan njupuk data mentah lan tumindak miturut klasifikasi data" [1][2]. Amarga saka iku, pangenalan pola wujud hmpunan kaidah tumrap pembelajaran disupervisi (supervised learning).
Ana sawetara dhéfinisi liya ngenani pangenalan pola, antarané:

  • Panentuan sawenèh objèk fisik utawa kedad’eyan sajeroning salah siji utawa sawetara kategori.[3]
  • Èlmu kawruh kang munjer marang deskripsi lan klasifikasi (pangenalan) saka sawenèh pangukuran.[4]
  • Sawijining pangenalan kanthi otomatis saka wangun, sipat, kaanan, kondhisi, susunan tanpa campur tangan manungsa kanthi aktif sajeroning prosès pemutusan.[5]


Adhedhasar sawetara dhéfinisi ing ndhuwur, pangenalan pola bisa didefinisi minangka cabang kacerdhasan kang munjer marang métodhe klasifikasi objèk sajeroning klas - klas tinamtu kanggo ngrampungi masalah tinaentu.

Salah siji aplikasiné ya iku pangenalan swara, klasifikasi tèks dhokumèn sajeroning kategori (conto. surat-E spam/dudu-spam), pangenalan tulisan tangan, pangenalan kodhe pos kanthi otomatis ing amplop layang, utawa sistem pangenalan reraèn manungsa. Aplikasi iki akèh=akèhé nganggo analisis citra tumrap pangenalan pola kang magepokan karo citra digital minangka input sajeroning sistem pangenalan pola Conto algoritma klasifikasi kalebu:

Domain Aplikasi[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Richard O. Duda, Peter E. Hart, David G. Stork (2001) Pattern classification (2nd edition), Wiley, New York, ISBN 0-471-05669-3.
  2. J. Schuermann: Pattern Classification: A Unified View of Statistical and Neural Approaches, Wiley&Sons, 1996, ISBN 0-471-13534-8
  3. IJCSNS, 2006, ISSN 1738-7906)
  4. IJCSNS, 2006, ISSN 1738-7906
  5. McGraw-Hill Dictionary of Scientific and Technical Terms (2003)