Palpatine

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Sheev Palpatine[1] (uga karan Darth Sidious utawa kanthi simpel karan The Emperor) iku karakter fiksi kang ana ing jagad Star Wars,[2] Sing diparagani déning Ian McDiarmid. Ing trilogi asline, dhèwèké digambaraké dadi wong tuwa, rainé lutèh lan nganggo jubah ratu saka praja galaksi. Ing prequel trilogi filem Star Trek, dhèwèké digambaraké dadi sènator kang karismatik kang asalé saka Naboo kang nganggo krénah lan manipulasi pulitik kanggo munggah dadi kanselir kang paling dhuwur ing Rèpublik Galaksi.

Sanajan saka jabané kétok apik lan nyengkuyung démokrasi supaya dadi ratu,[3] dhèwèké nyatané Darth Sidious, ratune bangsa Sith – ya iku panyembah dark side of the Force kang sadurungé tau mundhes galaksi Star Wars suwéné 1000 taun.[3] Minangka dadi Sidious, dhèwèké njalari Clone Wars, kang mèh ngajuraké bangsa Jedi, lan ngalihaké Rèpublik dadi Prajan. Dhèwèké uga mrebawani Anakin Skywalker kanggo dadi  Darth Vader. Pamaréntahan Palpatine dibubaraké déning Luke Skywalker lan nebus Anakin Skywalker.

Kawit lumakuné teatrikal Return of the Jedi, Palpatine iku wis dadi cihna kang kawentar babagan ala, culika, tirani, subversi démokrasi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Luceno, James (2014). Tarkin. Del Rey Books. k. 93. ISBN 9780345511522. 
  2. Fernando Bueno, "The Emperor (Emperor Palpatine)," Star Wars: The Force Unleashed Prima Official Game Guide (Roseville: Prima Games, 2008), 20.
  3. a b Martin M. Winkler. Classical Myth & Culture in the Cinema. Oxford University Press, 2001. Pp. 287.