Multikulturalisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Multikulturalisme yaiku bebasan sing digunakne kanggo njlentrehake pandangane wong babagan ragam kuripan ing jagad iki, utawa kawicaksanan budaya sing negesake babagan panampan adhep anane keragaman, lan macem-macem budaya (multikultural) sing ana ing uripe masarakat ngusung aji-aji, sistem, budaya, kabiasaan, lan politik sing dianut dekne kabeh.

Definisi‌[besut | besut sumber]

Multikulturalisme ana gandhengane kaliyan kebudayaan uga kebokmenawen konsepnipun diwatesi kaliyan wratan aos utawa nggadhahie kawigaten tartamtu. [1]

  • "Multikulturisme" minangka intine yaiku pandangan donya ingkang lajeng saged diwaca dadi macem-macem kabijakan kabudayan sing negesake panampen majeng realitas kagamen, pluralitas, lan uga multikultural kasunyatan budaya ingkang enten ing uripe masarakat. Multikulturisme uga bisa dingerteni minangka pandangan dunia sing banjur diweruhi kesadaran politik (Azyumardi Azra, 2007) [2]
  • Masyarakat multikultural yaiku masyarakat sing dumadi saka pirang-pirang jinis komunitas budaya kanthi kabeh kaluwihane, kanthi konsep sing beda babagan donya, sistem makna, aji, bentuk organisasi sosial, sejarah, adat lan kabiasaan (“A Multicultural society, then is one that includes several cultural communities with their overlapping but none the less distinc conception of the world, system of [meaning, values, forms of social organizations, historis, customs and practices”; Parekh, 1997 yang dikutip dari Azra, 2007).[3]
  • Multikulturisme kalebu pangerten, apresiasi lan menehi penilaian budaya siji, uga rasa hormat lan penasaran babagan budaya etnis wong liya (Lawrence Blum, dikutip Lubis, 2006: 174) [4]
  • Ideologi sing ngenali lan ngluhurake bedan ing kesetaraan sae sacara individual utawa sacara kabudayan (Suparlan, 2002, ngringkes Fay 2006, Jari lan Jary 1991, Watson 2000) [5]
  • Multikulturisme kalebu ide, perspektif, kabijakan, sikap lan tumindak, dening masarakat ingkang siji negara, sing macem-macem aspek etnik, budaya, agama lan sapanunggalane, nanging duwe cita-cita ngembangake semangat nasional sing padha lan duwe kebanggaan kanggo njaga keragaman kasebut (A Rifai Harahap, 2007, ngutip M. Atho 'Muzhar). [6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Mubarak, Zakki, dkk. Buku Ajar II, Mata Kuliah Pengembangan Kepribadian terintegrasi (MPKT) cet. Kedua. 2008: Manusia, Akhlak, Budi Pekerti dan Masyarakat, . Depok: Penerbit FE UI
  2. Azra, Azyumardi, 2007. “Identitas dan Krisis Budaya, Membangun Multikulturalisme Indonesia”,http://www.kongresbud.budpar.go.id/58%20ayyumardi%20azra.htm.
  3. Azra, Azyumardi, 2007. “Identitas dan Krisis Budaya, Membangun Multikulturalisme Indonesia”,
  4. Lubis, Akhyar Yusuf, 2006. Deskontruksi Epistemologi Modern. Jakarta: Pustaka Indonesia Satu
  5. Suparlan, Parsudi, “Menuju Masyarakat Indonesia yang Multikultural”, Simposium Internasional Bali ke-3, Jurnal Antropologi Indonesia, Denpasar Bali, 16-21 Juli 2002, 1987
  6. Harahap, Ahmad Rivai, 2004. “Multikulturalisme dan Penerapannya dalam pemeliharaan kerukunan Umat Beragama”.