Motif Hias Puser Bumi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Puser Bumi ya iku artie porosnya bumi.Jare kepercayaan tradisional Cirebon,Masyarakat cirebon ngeyakini ari anae puser bumi kang wonten teng cirebon.Puser bumi ya iku salah sawijie panggonan ingkang wonten teng kompleks situs Astana Gunung Jati.Wujude ngerupa aken wangunan ingkang dianggep kramat sareng masyarakat kerana anggapane panggonan puser bumi iki ya iku pusate bumi ingkang muter.

Puser bumi di dadiaken kanggé salah sawijie motif hias batik kanggé visualisasi atawa gambaraken wujud dasar geometris.Wujud dasare ya iku gabungan wujud bunder ingkang wujud persegi.Teng salahsawiji sudute bermuara bunder ya iku bunderan kang ukurane luwih ageng kanggé garis-garis kang ngelilingi .Bentuk iku ngerupaaken lubang lubang bunder puser.Teng bidang-bidang kosonge selajenge disukani rupa hias flora lan fauna.Kesan ingkang mucul yaniku saking motif iki ya iku pengulangan dhapuré kang dijurung sareng bidang-bidang kosonng ingkang diisi sareng isen/byok.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. casta; Taruna (2007). Buku Cirebon : Sebuah Pengantar Apresiasi,Motif,Dan Makna Simboliknya. Cirebon: Badan Komunikasi Kebudayaan dan Pariwisata kabupaten Cirebon. k. 168. ISBN 979153434 Priksa gandra |isbn= (pitulung).