Motif Hias Kanoman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kanoman adalah nama salah satu keraton di Cirebon. Motif hias kanoman ya iku motif kang ditenar aken ing bentuk macan utawi Harimau. Motif iki diduga merupakakenn kemngbangan motif anyar. Bentuk Macane merupakaken lambang ing Kraton Kanoman, ya iku motif iki dinama aken Kanoman. Macane iku merupaken lambang kanggo Keraton-Keraton kang ana ning Cirebon. Makan iki bisa diarti aken kedik ya iku Cirebon pernah sehubungan karo Fersia. Saiki pula bisa dikenal pula ing nama istilahe Singa Persi. Uwong-uwong Persia teka ning Cirebon. Bli cuma dagang bae tapi nyebar aken agama Islam keding. Biasae Macan iku oli tambahan kata Ali dadie Macan Ali. Ali iku sahabate kanjeng nabi kang dadi panglima gagah lan wani. Wujud Macan keding bisa di tafsinanag sejene kang artie Cirebon iku siji turunan karo Prabu Sili Wangi.

pola susunan motif Kanoman iki ana telung motif. Motif iki ditata raph ngenggo warna babar mas. warna- warna kang sering ditampil aken ya iku warna ireng, coklat, biru lan kuning gading. Motif Kanoman bisa diguna aken nganggo beda kang bisa dienggo lan bisa diguna aken nganggo pajangan témbok dadi motif iki bisa diengo kanggo apa bae (laka aturane).[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Casta, M.P.D (Desember 2017). Sebuah pengantar apresiasi, motif, dan makna simboliknya. Kabupaten Cirebon: Badan komunikasi kebudayaan dan pariwisata kabupaten Cierebon. kk. 153–154. ISBN 979153434 Priksa gandra |isbn= (pitulung).  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)