Mirza Hosein Khan Moshir od-Dowleh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Mirza Hosein Khan Moshir od-Dowleh Sepahsalar
Mirza Hosein Khan Moshir od-Dowleh.jpg
Chancellor of Iran
Linggih
12 November 1871 – September 1873
RatuNaser al-Din Shah Qajar
Kang sadurungéMirza Yousof Khan Ashtiani
Kang sawiséMirza Yousof Khan Ashtiani
Rerincèn dhiri
Lair1828
Pati1881
Mashhad, Persia
Parté pulitikIndependent
AgamaTwelver Shia Islam

Mirza Hosein Khan Moshir od-Dowleh Sepahsalar ( Pèrsi: میرزا حسین خان مشیرالدوله سهپسالار ) Utawa mung Mirza Hosein Sepahsalar ( Pèrsi: میرزا حسین سهپسالار ) (1828-1881) yaiku perdana menteri Iran (Persia) nalika Dinasti Qajar dikuwasani dening raja Naser od-Din Shah Qajar antara taun 1871 nganti 1873.

Sasampunipun karir sukses ing layanan mancanegara Iran, dumunung ing Tiflis , Mirza Hosein Khan dados duta utami ing Istanbul nalika periode reformasi Utsmani ageng sawisé taun 1856. Dheweke misale jek wis dipengaruhi dening paling ora loro pemikir reformis: Fatali Akhundov , sing dheweke kenal apik ing Tiflis, lan Mirza Malkam Khan , sing ditemoni ing Istanbul.

alika dadi perdhana mentri, dheweke mbujuk Shah kanggo menehi konsesi konstruksi ril sepur - konsesi Reuter -lan proyèk pangembangan komersial liyane menyang Baron de Reuter . Oposisi saka fraksi birokrasi lan pimpinan clerical, Nanging, dipaksa Shah kanggo ngilangi perdana menteri lan mbatalake konsesi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • The Cambridge History of Iran 7; Peter Avery; Cambridge University Press, 1991
  • The History of Iran (The Greenwood Histories of the Modern Nations); Elton L. Daniel; 2000