Memex

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Memex

Memex minangka jeneng piranti elektromekanik hipotetis sing diterangake Vannevar Bush ing artikel saka taun 1945 "As We May Think". Bush mbayangake memex kasebut minangka piranti sing saben wong bakal ngompres lan nyimpen kabeh buku, rekor, lan komunikasi, "dimesinake supaya bisa dikonsultasi kanthi cepet lan fleksibilitas".

Kabutuhan piranti iki diwiwiti saka kangelan ngindeks bahan cetak sing ngganggu peneliti lan nyegah komunikasi sing lancar ing antarane perguruan tinggi. Memex kasebut bakal menehi "suplemen intim sing tambah gedhe kanggo memori siji".[1]

Konsep memex kasebut nyebabake pangembangan sistem hiperteks awal (pungkasane nyebabake nggawe World Wide Web) lan piranti lunak basis pengetahuan pribadi.[2] Implementasi hipotetis sing digambarake Bush kanggo tujuan ilustrasi konkrit adhedhasar dhaptar bookmark dokumen kaca mikrofilm statis lan ora duwe sistem hiperteks sing sejatine, ing endi bagean-bagean saka kaca bakal duwe struktur internal ngluwihi format teks umum. Sistem hiperteks elektronik wiwitan mula diilhami dening memex tinimbang ora dimodelake langsung.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Manovich, Lev, "As We May Think", The New Media Reader, MIT Press, p. 35.
  2. Davies, Stephen (February 2011), "Still Building The Memex", Communications of the ACM, 54 (2): 80–88, doi:10.1145/1897816.1897840.

Pustaka[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]