Marga Tionghoa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Marga ana ing jaman Huangdi

Marga Tionghoa ya iku marga sing digunakaké wong Tionghoa[1]. Marga (Hanzi: 姓氏, hanyu pinyin: xingshi) racaké wujud sak karakter Han (Hanzi) sing dienggo ing ngarep jeneng wong[1]. Ana uga marga sing kedadean saka 2 utawa 3 malah nganti 9 karakter marga, kaya ngene iki dijenengi marga ganda (Hanzi: 復姓, hanyu pinyin: fuxing)[1]. Marga Tionghoa uga diadopsi déning suku-suku minoritas sing saiki kagabung ana ing ètnis Tionghoa[1]. Panganggon marga ing kabudayan Tionghoa wis duwé sajarah 5.000 taun luwih[1].

Asal usul[besut | besut sumber]

Sajarah marga ing kabudayan Tionghoa wiwit saka 5.000 nganti 8.000 taun kapungkur nalika masarakat Tionghoa isih duwé sipat matrilineal.[2]. Nalika semana, marga diwarisake saka garis ibu, iku sing njalari marga-marga pertama ing kabudayan Tionghoa akèh sing duwé radikal wadon (女)[2]. Rong karakter xing (姓) lan shi (氏) sing mbentuk tegesé marga sejatine iku béda [2].

Marga Tionghoa ing Indonésia[besut | besut sumber]

Marga Tionghoa ing Indonésia, khususè tinemu ing klangan suku Tionghoa-Indonésia[1]. Suku Tionghoa-Indonésia sanajan wis ganti jeneng Indonésia, nanging isih akèh sing tetep nganggo marga lan jeneng Tionghoa sing isih digunakaké ing acara-acara ora resmi lan sipate kakaluwargaan[1].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. (ing basa Cina)籍秀琴,姓氏·名字·称谓,中国历史文化知识丛书,大象出版社,1997年 ISBN 7-5347-2010-9

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]