Lipoma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lipoma[besut | besut sumber]

Lipoma ya iku benjolan lemak ingkang tuwah saupakara lambat wonten ing antawis cucal ugi lapisan otot. Lipoma saged ngabah utawi bergeser manawi ditekan kaliyan racikan saupakara pasiten-pasiten ugi kraos lunak. Tembe ditekan, lipoma biasanya* boten murugaken raos gerah [1]. Lipoma boten mbetahaken perawatan amargi biasanya* boten mbebayani ugi boten bersifat kanker, sayangipun operasi pangalenggahanan lipoma saged dipuntumindakaken manawi lipoma ingkang dipunrekaos tuwah agung ugi miwiti menimbulkan raos gerah. Sakageman pasien ngagungani langkung saking satunggal lipoma ugi umumnya* priyantun-priyantun paruh baya ingkang langkung asring kénging lipoma.

Tandha-tandha Lipoma[besut | besut sumber]

Lipoma saged muncul wonten ing kageman salira pundia. Punika punika ya iku beberapa tandha-tandha utawi ciri-ciri lipoma:

1. Ukuran lipoma biasanya ngagungani diameter kirang saking 5 cm, sayangipun ukurannya saged minggah agung amargi lipoma saged tuwah.
2. Manawi ditekan* ngginakaken racikan, lipoma badhé gampil ngabah, mawi kraos lembek.
3. Lipoma manggèn wonten ing ngandap cucal ugi biyasa muncul wonten ing area pengkeran, wentis, jangga, pamenthangan, padharan, utawi pamidhangan.
4. Manawi lipoma tuwah makaken agung ugi ngandung kathah pembuluh ludira utawi nyakaken saraf tepalih, lipoma badhé kraos gerah.

Lipoma saged tuwah langkung agung ugi langkung lebet, sayangipun hal punika awis kadadosan. Manawi tuwah benjolan wonten ing area salira pundia, énggal panggihi dhokter kanggé pemeriksaan ugi pangastan langkung lajeng.

Kajawi lipoma wonten ugi sesakit bènten ingkang murugaken tuwahipun benjolan berisi cuwèran, biasanya nanah, wonten ing ngandap cucal ya iku kawastanan kista. Punika punika ya iku beberapa benthenan antawis lipoma kaliyan kista [2]:

1. Manawi disentuh*, lipoma badhé kraos lunak, sayangipun kista badhé kraos keras.
2. Lipoma manggèn langkung lebet wonten ing ngandap cucal, nembekaken kista celak kaliyan pasuryanan cucal.
3. Lipoma boten murugaken peradangan wonten cucal, sayangipun kista saged murugaken cucal membengkak ugi wujud kabritan.

Penyebab Lipoma[besut | besut sumber]

Penyebab pasti lipoma dèrèng kapriksan, sayangipun wonten beberapa faktor risiko ingkang saged meningkatkan* risiko seseorang kénging lipoma.
1. Faktor genetika kebokmenawen nyabenan lebet munculnya lipoma.
2. Senaosa lipoma saged menimpa priyantun wonten samukawis yuswa, sayangipun langkung asring kadadosan wonten priyantun-priyantun ingkang duwé yuswa antawis 40-60 taun, ugi awis menimpa peputra.
3. Orang-priyantun ingkang rekaos sesakit tertentu, kados sindrom Cowden, sindrom Gardner, ugi adiposis dolorosa.

Usada Lipoma[besut | besut sumber]

Usada lipoma saged dipuntumindakaken kaliyan upakara pembedahan utawi sedot lemak, sayangipun pancen boten awis berubah dados ganas manawi panjenengan kasinggihan-kasinggihan boten ngreksa. ngengingi operasi pembedahan mila badhé dipuntumindakaken kaliyan ngalenggahan lipoma kaliyan sayatan. Nembekaken wonten sedot lemak mila operasi badhé dipuntumindakaken kaliyan upakara penyedotan lemak ingkang wonten wonten ing lebet benjolan lipoma kesebat [3]. Sayangipun, sapunika pancen nembé dikembangkan ugi teknik gelombang ultrasonik ingkang saged menghancurkan* lemak wonten ing benjolan lipoma kesebat.

Lipoma saged dicegah kaliyan numindakaken hal punika punika: 1. Hindari ndhahar dhaharan kados junk food, dhaharan berpemanis ngastan, utawi bahaya unjukan bersoda.
2. Owah modhél sugeng botén waluya. Upadosaken kanggé berulah raga saupakara teratur. Kajawi mencegah kebentukipun gumpalan lemak, kaliyan ulah raga panjenengan ugi badhé ngagungani salira bugar saupakara nyamudayani [4].
3. Detoksifikasi liver. Unjuk jus buah kados perasan jeram, jus apel utawi bahkan ngginakaken unjukan ingkang kengasta saking ginseng.
4. Kathahaken unjuk tirta pethak. Tirta pethak mbiyantu medhalaken racun lebet salira.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Apa iku Lipoma(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)
  2. Lipoma bènthenan karo Kista(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)
  3. Lipoma(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)
  4. Urip sèhat anti Lipoma(Kaundhuh tanggal 3 Maret 2016)


Pranala njaba[besut | besut sumber]