Kucing Persia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Asal

Persia

235x235px
Kucing wulu dawa chinchilla
pra=|tepi   Iran ( Persia )
[./https://id.wikipedia.org/wiki/The_International_Cat_Association TICA]
[./https://id.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9d%C3%A9ration_Internationale_F%C3%A9line FIFe]
[./https://id.wikipedia.org/wiki/Cat_Fanciers'_Association CFA]
[./https://id.wikipedia.org/wiki/Australia_Cat_Federation ACF]
[./https://id.wikipedia.org/wiki/Canadian_Cat_Association CCA]
[./https://id.wikipedia.org/wiki/American_Association_of_Cat_Enthusiasts AACE]
[./https://id.wikipedia.org/wiki/American_Cat_Fanciers_Association ACFA]/[./https://id.wikipedia.org/wiki/Cat_Aficionado_Association CAA]
Kucing domestik ( Felis catus )

Kucing Persia inggih punika jinising kucing domèstik ingkang gadhahi wulu dawa kaliyan gadhahi karakter pasuryan bunder ugi moncong cendhak. Jeneng kasebut nuduhaken Persia, jeneng lawasipun inggih punika Iran, dipunpundi kucing punika padha ditemokaken. Wiwit pungkasan abad kaping 19, kucing jinis niki dipunrembakaaken wonten ing Inggris ugi Amerika Serikat sesampunipun Perang Donya II. Wonten ing Inggris, jinis kucing niki limrahipun dipunsebat kucing wulu dawa persia, kaperang dados kalih jinis, inggih punika chinchillas kanthi werna salaka ingkang padhang lan werna radi peteng.

Kados ta kaliyan jinis Siam, sampun wonten krènah dening tiyang ingkang angon-angon kangge nglestantunaken jinis kucing ingkang luwih sepuh, jinis tradisional, ingkang gadhahi moncong luwih cetha, ingkang limrahipun akrab kaliyan masyarakat umum.

Peranakan selèktif ingkang dipuntindakaken dening tiyang ingkang angon-angon sampun ambiyantu ngrembakaken manéka werna wulu, ananging ugi nyebabaken dataripun pasuryan, ingkang saged bekta perkawis kasehatan. Penyakit ginjel polivistik ingkang asring dipunalami dening kucing jinis niki, ingkang nyebabaken setengah saking populasi wonten ing pinten-pinten nagari.

Sipat[besut | besut sumber]

Kucing Persia limrahipun gadhahi wujud awak ingkang gedhe. Kajaba iku, ingkang dados khas wonten ing kucing Persia inggih punika wujud irung ingkang pesek, pasuryan katon bunder, ugi gadhahi wulu dawa. Menawi katon saking sisih samping, bathuk, irung, ugi janggut katon rata. Kucing Persia ugi gadhahi sipat manja.

Kucing Persia saking persilangan kaliyan kucing kucing liya limrahpun ciri-cirinipun sirna. Wonten kucing ingkang gadhahi wulu anyar, irung ingkang radi tajem, wujud awak kuru tinimbang kucing Persia limrahe, ugi wonten ingkang gadhahi rambut ingkang luwih cendhèk.

Jinis[besut | besut sumber]

Persia Irung Datar[besut | besut sumber]

Kucing Persia irung datar ( Inggris: Persian Flatnose cat) inggih punika jinis kucing Persia ingkang gadhahi irung pèsèk. Kucing niki gadhahi awak gedhé sanget ugi pasuryan bunder, ugi pipi ingkang gedhé. Kucing niki gadhahi pasuryan ugi tumindak ingkang unik utawi khas ugi lucu sanget.

Persia Medium[besut | besut sumber]

Kucing Persia Medium inggih punika kucing Persia ingkang gadhahi ukuran awak standar kados kucing sanèsipun. Wulu ingkang dipungadhahi kucing jenis niki boten dawa, ugi irung boten kelangkung pèsèk kados kucing Persia sanesipun.

Persia Irung Pesek[besut | besut sumber]

Kucing Persia irung pèsèk ( Inggris: Persian Peaknose cat) inggih punika jinis kucing Persia ingkang gadhahi irung pèsèk sanget. Awakipun kucing niki luwih gedhé tinimbang spèsiès Persia liyane. Kucing jinis niki inggih punika kucing ingkang asring dipuntumutaken kontes utawi lomba kucing.

Persia Himalaya[besut | besut sumber]

Kucing Persia Himalaya minangka salah sawijining kucing ingkang diasilaken saking persilangan antawis kucing Persia ugi kucing Siam. Himalaya minangka kucing ingkang gadhahi awak gedhé, sikil cendhak, awak bunder ugi pasuryan kados kucing Persia. Ingkang mbéntenakén kucing Himalaya saking kucing Persia limrahipun inggih punika werna kucing. Werna-werna Himalaya luwih ngetutaken kucing Siam. Ananging, wonten ugi Himalaya ingkang gadhahi awak kados kucing Siam. Himalaya niki katon èlegan kanthi wujud awak kuru. Saengga kucing Himalaya ingkang kados mekaten saged mlumpat kanthi dhuwur 2 meter.

Persia ingkang éndah[besut | besut sumber]

Kucing éksotis inggih punika kucing ingkang asalipun saking Amerika Serikat, kucing ingkang misuwur amargi paraga kartun garfield punika asil saking persilangan saking kucing Persia ugi kucing ingkang wulunipun cendhak . Miturut TICA ( <i id="mwKA">International Association Association</i> ) kucing éksotis tinemu kriteria golongan jinis kucing Persia, saengga asosiasi niki kalebet jeneng kucing éksotis saking bagéan jinis kucing Persia, sanadyan asosiasi kados ta CFA ( Cat Fanciers 'Association ) boten kalebet kucing éksotis wonten ing golongan jinis Persia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]