Kréta Paksi Naga Liman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kréta Paksi Naga Liman ya iku kréta pusaka kerajaan kang ana ning Kraton Kanoman Cirebon. Kreta iki duwe pasangane yaiku kreta Jempana kang ilok dienggo karo permaisuri sultan Kanoman Cirebon. Uga nduweni rupa kang mirip yaiku kreta Singa Barong kang ana ning museum Kraton Kasepuhan Cirebon.

Wujud Filosofi[besut | besut sumber]

Miturut rupa wujude, kreta kien gabungan telung wujud satoan mitologi Cerbon. Paksi tegese iku manuk simbolbudaya Islam, naga simbole agama wong Cina, lan liman kang dadi simbol budaya Hindhu. Miturut kepercayaane wong Cerbon, telung unsur kuen dadi dasar kebentuke budaya Cerbon kang asale campuran. Sebab iku, kreta kien dadi model budaya Cerbon.

Fungsi lan Sejarah[besut | besut sumber]

Bengiyene kreta kien ilok dienggo kendaraane Sultan Kanoman kanggo lunga mubeng wewengkone. Kreta iki bisa ditarik karo jaran atawa kebo.

Kréta Paksi Naga Liman minangka wisata sejarah[besut | besut sumber]

Sekien, kretae disimpen ning museum kraton Kanoman lan beli dienggo maning. Durung ana sumber kang pasti, apa sebabe kretae beli dienggo maning.

Rujukan[besut | besut sumber]