Kluster Krupuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kluster Krupuk Désa Ngaluran Usaha pendhamelan krupuk wonten ing Désa Ngaluran Kacamatan Karanganyar, dipunmulai rintis taun 1960 déning almarhum Mbah Komar, Mbah K.Senin, lan Mbah K.Muhlisun. Tahun 1960, salajengipun dipunlajeng akenn déning Mbah supardi lan keluwargi sampe sapunika, lajeng taun 1970 tumuwuh malih wonten puluhan lan sapunika alhamdulillah sampun nyampe kirang langkung 450 indhustri rumah tangga (home industry) ingkang nekuni babagan pendhamelan krupuk, minurut informasi saing Kepala Désa Ngaluran H.M.Tukimin Noto Wicaksono. Usaha pendhamelan krupuk wonten ing désa Ngaluran punika mampu nopang ékonomi warganipun, ing sandingane usaha pertanian lan perdagangan. Pendhamelan krupuk pertami kali terpusat wonten ing Dusun Kaliketuk, sapunika sampun nyebar wonten ing sedaya désa, malah sampun ngrambah wonten ing désa Cabean Kec. Demak, désa Mlaten Kec.Mijen lan désa Doreng Kec.Wonosalam. Panggonan Klaster Krupuk Panggonan klaster punika wonten ing désa Ngaluran Kec. Karanganyar tepatipun wonten ing KM.15 Demak – Kudus (Ajengipun Pasar Kec. Gajah) Pesadean Pesadeannipun hasil produksi kluster krupuk punika sampun jangkau wonten ing Kabupatèn Jepara, semarang, Grobogan, Kudus, Kota semarang lan Jakarta, Surabaya, Bandung. Malah sampun wonten ing Sumatera, Kalimantan, Sulawesi, NTB, Maluku, Irian Jaya punika nglalui warga désa Ngaluran ingkang pegaweyanipun wonten ing luar jawi lan nglalui pesadean rosok terutami rosok wesi. Rupa – rupa Krupuk Pepintenan rupa produksi krupuk ingkang sampun dipunhasil aken kluster punika, inggih punika: Krupuk cipir, krupuk usus, krupuk gurung, krupuk mi, krupuk lala, krupuk tempe, lan krupuk jengki. Nanging krupuk jengki punika krupuk ingkang kondhang kanggem dhaharan cemilan. Jumlah UMKM Jumlah UMKM ingkang bergerak ing babagan pendhamelan krupuk wonten ing désa Ngaluran Kec. Karanganyar kirang langkung 450 pengrajin, ingkang nyerap tenaga kerja kirang langkung 2.250 tiyang, sapérangan ageng tenaga kerjanipun saking warga setempat. Kendala ingkang di adhepi Kendhala ingkang diadhepi déning kluster krupuk: 1. Ketersediaan bahan baku tepung tapioka saking luar daerah, tepung tapioka punika dipunpundhut saking kabupatèn pati, manawi reginipun awis nanging regi sadenan krupuk punika dipuntuntut boten awis, dados manawi kasus kados makaten saged mawon mejahaken pengrajin usaha modal alit. 2. Ketersediaan modal. Manawi pengrajin dèrèng kathah ingkang manfaat aken kredit UMKM lan kredit PNPM pendésaan. 3. Pengembangan SDM 4. Pengembangan tèknologi lan panalitèn, Sampe sapunika dèrèng wonten usaha saking pamaréntah kanggem usaha pembimbingan pengrajin krupuk, supados hasilipun pepeintenan rasa lan warni kalih labelisasi sarta piranti ingkang saged menuhi standar keséhatan.

Pengarep – arep Guna ngembangaken lan mundhak aken usaha, UMKM khususipun pengrajin krupuk dipunarep aken wontenipun: 1. Pembinaan lan pelatihan – pelatihan kanggem nglangsung aken kluster krupuk, kanggem nyipta aken inovasi krupuk ingkang gadhah model lan rasa sarta dipunkemas sesuai selera pasar. 2. Fasilitas kredit lunak ingkang berpihak bagi UMKM pengrajin krupuk nganggé sarat. 3. Wontenipun perhatian saking pamaréntah daerah kalih pengrajin krupuk

Nomer tilpun Bapak Hasyim Asy’ari 0813 2643 6813 / 0852 2564 7473 dikutip déning kluster krupuk Désa Ngaluran Kec. Karanganyar Kab. Demak --Ais Unnes pirembagan 3 Juni 2012 00.43 (UTC)Nayla assifa