Klorpirifos

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Chlorpyrifos (jeneng saka IUPAC : O,O-diethyl O-3,5,6-trichloropyridin-2-yl phosphorothioate) ya iku insèktisida organophosphat, acarasida lan mitisida sing wujudé kristaline. Chlorpyrifos kawanuhaké ing taun 1965 déning Kumpeni Dow Chemical lan uga kawentar kanthi akèh jeneng dagang, kalebu jeneng Dursban lan Lorsban. Chlorpyrifos iku mengaruhi sistem saraf insecta kanthi inhibisi acetylcholinesterase.

Chlorpyrifos iku rada beracun kanngo manungsa , lan nalika manungsa kena paparan Chlorpyrifos bakal nggangu sistem saraf, gangguan tuwuhing awak lan gangguan sistem imun. Kena paparan nalika meteng bisa manggoki tuwuhing pikiran anak, lan akèh-akèhé kanggo omah dicekal ing taun 2001 ing Amèrikah.[1] Ing agriukultur, Chlorpyrifos iki dadi "salah sijiné insèktisida organophosphat sing paling akèh dienggo" ana ing Amèrikah, miturut United States Environmental Protection Agency (EPA), sadurungé ana aturan sing ora ngintuki kanggo omah,Chlorpyrifos dadi salah sijiné insektisida sing paling akèh dienggo.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Common Insecticide May Harm Boys' Brains More Than Girls". Scientific American. August 21, 2012. 
  2. ^ U.S. EPA (2002). "Interim Reregistration Eligibility Decision for Chlorpyrifos" (PDF). Diarsip saka sing asli ing November 19, 2012. Dijupuk 2016-02-28.