Klenik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Klenik (ing basa Jawa ) yaiku barang sing didhelikake utawa didhelikake kanggo masarakat. Gegaman kasebut padha karo barang-barang mistis kang cenderung negatif. Miturut kamus Indonesia sing paling gedhe [1] nempatake kegiatan gaib minangka kegiatan dukun. Gageman uga magepokan karo pirang-pirang prekara sing ora bisa dingerteni kanthi alesan, nanging dipercaya dening akeh wong.

Ing budaya Jawa ana kawruh sing diarani ilmu lawas. Yaiku, kawruh sing diwulangake marang wong-wong sing wis diwasa ing eling. Iki supaya ora disalahgunake, utawa ora dikalahake. Kawruh iki minangka wulangan sesat.

Akeh wong kesasar. Pendapat kasebut padha karo upaya kanggo cocog karo asil. Wong sing nganggep gaib kasebut minangka kotak-athik mathuk, mula dheweke bisa disamakan karo Marx sing nganggep agama minangka candu. Pancen bener manawa ora ngerteni ilmu, mula kita kudu ngramut tahyul utawa bid'ah sing wis dingerteni dening akeh wong, yaiku box-athik mathuk .

  1. Klenik, Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) daring, diakses tanggal 12 Maret 2014