Kelainan Kapribadén Skizoid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kapribadén skizoid punika kelainan ngendi wong-wong kang duwé iku tansah ngadohi  saka wong lan duwé pikiran kang ékséntrik.[1] Ciri saka individu  skizoid ora duwé kepinginan kanggo cedhak utawa dadi bagéyan saka klompok sosial, lan luwih milih dhewékan tinimbang bebarengan karo liya-liyane.[2] Iki individu uga akéh kanggo ora nuduhaké émosi kang gamblang, perlu kanggo tresna kurang lan kurang introspéksi.[3]

Sabab[besut | besut sumber]

Penyebab kelainan iki isih durung dingerténi lan uga ana hubungané karo skizofrenia. Kelainan kapribadèn skizoid ora bisa dikategorikaké minangka skizofrénia amarga ora nyebabaké pemisahan saka réalita (ing sajroning halusinasi utawa delusi) kang biyasane ana ing wong skizofrenia. [4]

Gejala[besut | besut sumber]

Biyasané wong kanthi gangguan kapribadén skizoid bakal katon piyambak lan kapisah, supaya aktivitas sosiyal kang mbedhakaké émosi émosional karo wong liya lan ora pengin utawa ora bisa seneng sesrawungan, sanajan karo anggota kulawarga.

Perawatan (terapi)[besut | besut sumber]

Wong kang duwéni kelainan kapribadén iki ora njaluk perawatan utawa térapi. Mulané, iku angel sumurup carane langkah-langkah térapi efektif, umpama anggoné ngomong uga ora éféktif. Iki amarga wong kang kelainan iku  kangélan mbentuk komunikasi karo terapis. Salah siji pendekatan kang bisa mbantu ngobati yaiku ngurangi kabutuhan kepekaan emosi utawa intimasi ing individu. Individu sing nduweni gangguan kepribadian skizoid biyasané nggawé hubungan apik tanpa fokus ing kepekaan émosional. Iku apik kanggo nuwuhake hubungan  fokus ing karya, aktivitas intelektual lan pangarepan.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Kartini, Kartono (1987). Kamus Psikologi. Pionir Jaya. 
  2. "Kamu ups Kesehatan". www.kamuskesehatan.com. Dijupuk 24 June 2014. 
  3. VandenBos, Gary. APA Dictionary of Psychology. k. 815. 
  4. "Schizoid personality disorder: MedlinePlus Medical Encyclopedia". medlineplus.gov (ing basa Inggris). Dijupuk 2017-09-21.