Kanker sèrviks

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kanker serviks)
Gambar Virus HPV.

Kanker sèrviks inggih punika kanker ingkang kawontenan ing leher rahim.[1] Kanker serviks ugi sinebut kanker leher rahim utawi kanker mulut rahim wonten ing lapisan serviks.[1] Leher rahim inggih punika peranganipun rahim wonten ing ngandhap, ingkang mbukak wonten arah liang vagina.[1] Kanker sérviks wonten ing badanipun tiyang éstri punika kagolong kabentukipun langkung dangu.[1] Sel-sèl ingkang normal punika berubah dumados sèl-sèl pra kanker lajeng dumados sèl kanker.[1] Owah-owahan punika dipunsebat displasia.[1] Kanker serviks ingkang sampun mlebet tahap lanjut saged nyebar wonten ing organ-organ sanèsipun.[2] Sapunika kanker serviks dumados penyebab sedanipun tiyang èstri nomer kalih sasampunimpun jantung koroner.[2] Wonten ing Indonésia, saben dinten dipuntemuake 40-45 kasus énggal kanker serviks kanthi jumlah ingkang séda ngantos 20-25 tiyang.[1] Jumlah tiyang èstri ingkang gadhah resiko kanker serviks ngantos 48 yuta tiyang.name= "internet 2"/> Wonten kalih jinisng kanker sérviks ingkang utami inggih punika karsinoma lan sèl skuamosa.[1] Jinis sanèsipun ingkang ugi asring wonten ing badanipun tiyang èstri inggih punika melanoma, sarkoma, dan limfoma.[1] Kanker serviks punika cenderung nyerang tiyang èstri paruh baya.name= "internet 2"/> Kathahipun kasus kanker serviks punika dipuntemuake wonten ing tiyang èstri ingkang yuswa 50 taun.[1] Kanker punika ugi saged nyerang tiyang èstri ingkang yuswa 20 taunan ananging boten asring.[1] Wonten ing Asia Pasifik, Saben taun punika dipuntemuake udakara 266.000 kasus kanker serviks, 143.000 ing antawisipun séda wonten ing yuswa ingkang kagolong produktif.[3] Wonten ing dunya saben taun punika wonten kirang langkung 400.000 kasus énggal kanker serviks, 80 % antawisipun nyerang tiyang èstri wonten nagara ingkang berkembang.[3]

penyebabipun kanker serviks[besut | besut sumber]

Kanker serviks punika dipunsebabaken déning virus HPV Human Papilloma Virus. Jinising virus ingkang nyebabaken kanker serviks ingkang paling fatal akibatipun inggih punika virus HPV jinis 16 lan 18. Virus punika boten namung nular amargi cuwèran ananging ugi saged amargi sentuhan kulit.[2]

•Radiasi utawi pencemaran bahan kimia.[2]

•Gonta-ganti pasangan sèksual.[4]

•Mbojo enem (sadèrèngipun 20 taun) amargi leher rahim punika dèrèng siyap anggènipun nrima paparan saking njawi.[4]

•Tiyang èstri ingkang sering ngandut.[4]

•Rokok.[4]

•Sistem kekebalanipun awak ingkang lemah.[4]

•Ngginakake kontrasepsi oral ingkang dangu.[4]

•Ngginakaken air kotor kanggé mbasuh piranti kelamin.[4]

gejala[besut | besut sumber]

Gejala fisik ingkang saged dirasaake kaliyan tiyang ingkang ngidhap kanker stadium lanjut inggih punika wonten rasa lara lan pendarahan pas berhubungan intim, keputihan ingkang kaluwihan lan boten normal, perdarahan ananging sanès kagolong siklus menstruasi lan mudhunipun bobot ingkang drastis. Manawi kanker sampun nyerang wonten panggul pasien punika saged kenging keluhan nyeri geger, hambatan wonten kemih sarta ginjal ingkang dumados gedhé. Perkembangan kanker serviks punika kagolong dangu antawis 5-20 taun kanggé owahan sèl nomral dumados sèl-sèl kanker. Pap smear inggih punika métodhe pemeriksaan baku kanggé ndeteksi kanker leher rahim. Cara sanèsipun inggih punika ngginakaken asam asetat (cuka). Ananging manawi badhé ngarepake khasil ingkang akurat sapunika wonten tèhnik ingkang énggal ingkang dipunsebat tèknologi Hybrid Capture II System (HCII).[2]

Cara Nyegah Lelara Punika[besut | besut sumber]

Salah satunggaling pencegahanipun inggih imunisasi HPV kanggé tiyang èstri ingkang dèrèng bebojoan.[4] Manawi tiyang èstri ingkang sampun bebojoan punika saged nyegah kanker punika kanthi cara pap smear.[4] Hal-hal sanèsipun ingkang saged nyegah lelara punika inggih ngathahi konsumsi sayuran ingkang werninipun ijo tuwa lan kuning ingkang kathah ngandut betakarotin, vitamin C lan E.[5] Perlu ingkang dipungatekaken bilih sadaya tiyang èstri ingkang sampun aktif kanthi sèksual punika saged kenging kanker serviks. Artinipun manawi dèrèng mbojo, ananging tiyang èstri punika. sampun aktif kanthi sèksual, tiyang punika saged berpotensi ngembangaken lelara punika.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k [1](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  2. ^ a b c d e [2](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  3. ^ a b [3](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  4. ^ a b c d e f g h i j [4](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)
  5. ^ [5](dipunundhuh tanggal 30 September 2012)